Acţiunea a fost organizată după tragicul deces al lui Andrei Brăguţă, care a fost maltratat în timp ce se afla în arest.

Bărbatul de 31 de ani a fost reţinut pentru violenţă nepericuloasă pentru viaţa şi sănătatea poliţiştilor, iar peste 11 zile a decedat în Penitenciarul „Pruncul”. Din înregistrările video din celulă se vede cum mai mulţi deţinuţi îl lovesc cu bestialitate pe Andrei Brăguţă cu pumnii şi picioarele, iar poliţiştii de gardă nu intervin.

În cadrul protestului, activiştii au cerut autorităţilor statului să investigheze eficient şi prompt acest caz, dar şi alte cazuri de tortură şi rele tratamente aplicate persoanelor care se află în custodia statului. De asemenea, aceştia au solicitat să fie atraşi la răspundere toţi cei care se fac vinovaţi de moartea lui Andrei Brăguţă, inclusiv cei care au ignorat obligaţiunile de serviciu şi nu au acordat nici o asistenţă pentru a-i salva viaţa.
 
Participanţii la protest au cerut autorităţilor, o dată în plus, să-şi onoreze obligaţiile asumate prin legislaţia naţională şi internaţională privind interzicerea torturii şi a relelor tratamente.

Aceştia le-au amintit despre multiplele recomandări internaţionale privind combaterea impunităţii în cazurile de tortură şi înlăturarea condiţiilor inumane şi degradante de detenţie, dar şi despre multiplele dosare pierdute la CtEDO pe art.3, Interzicerea Torturii.

Precizăm că cei patru deţinuţi sunt cercetaţi în stare de arest, fiind învinuiţi că l-au torturat pe tânăr şi l-au supus tratamentelor inumane. Iar trei poliţişti sunt în arest la domiciliu, fiind acuzaţi că nu au intervenit pentru a opri bătaia.

Procurorii continuă urmărirea penală în cazul altor zece inspectori de la Direcţia de Poliţie Chişinău, care ar fi implicaţi în acest caz. Totodată, acuzatorii de stat au iniţiat cauze penale pe faptul excesului de putere şi încălcarea regulilor de acordare a asistenţei medicale.