Guvernul vine cu un proiect ce-şi propune reducerea presiunii asupra mediului de afaceri din partea instituțiilor de forță

Ministrul Justiției Vladimir Cebotari a informat astăzi, în cadrul unui briefing după şedinţa PDM, că instituţia pe care o conduce va veni cu  un proiect de lege care modifică mai multe articole ale Codului Penal, Codului de Procedură Penală, Codului Contravențional, Legii cu privire la controlul de stat și a Legii cu privire la Serviciului de Informații și Securitate.

Ministrul Justiției a declarat că acest proiect urmărește eliminarea abuzurilor și reducerea presiunii asupra mediului de afaceri din partea instituțiilor de forță în procesul de constatare și investigare a unor fapte încadrabile în Codul Penal sau cel Contravențional.

Noile prevederi vor interzice ridicarea documentelor, suporturilor de informație sau chiar și a bunurilor utilizate în procesul economic fără de care este imposibilă continuarea activității agenților economici.

Va fi introdus de asemenea mecanismul de garanții financiare asupra acelor bunuri ce cad sub incidența sechestrării.

De asemenea, se propune excluderea aplicării măsurilor de arest în cazul infracțiunilor economice pentru care este prevăzută pedeapsa cu închisoarea mai mică de 5 ani. Foarte important, agenților economici le va fi stabilit un mecanism de înlăturare benevolă a neconformităților, iar dacă aceștia se conformează va fi exclus caracterul penal al faptei.

„La modul practic, agenții economici nu vor mai fi vizitați de reprezentanții organelor de poliție sau CNA pentru a constata încălcarea, ci doar de organul constatator stabilit de lege. Organele de control, după constatarea încălcări,i vor fi obligate să prezinte o perioadă de remediere și să propună repararea prejudiciului”, a explicat Vladimir Cebotari.

Ministrul Justiției a precizat că, prin prezentul proiect, este revăzut locul și rolul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), care se va ocupa doar de amenințările la adresa securității naționale și a economiei naționale.

În același timp, Poliția economică va dispărea, iar CNA nu va mai investiga infracțiuni economice, păstrându-și doar investigarea actelor de corupție și a celor conexe corupției.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.