Procurorii anunță că interlopul Ion Druță a depus mărturii privind implicarea lui Usatîi în dosarul Gorbunțov

Adjunctul șefului de la PCCOCS, Vitalie Busuioc, a declarat că interlopul Ion Druță alias „Vanea Pisateli” a depus mărturii care confirmă că Usatîi a încercat să-l omoare pe Gorbunțov.

„Pe teritoriul Republicii Moldova și pe teritoriul Marii Britanii a fost stabilit și recunoscut unul din organizatorii acestei infracțiuni, Ion Druță. Au mai fost stabiliți alți complici de-ai lui. A fost audiat în calitate de bănuit Ion Druță, referitor la cauza penală, și-a recunoscut vina și a dat declarații. Am stabilit că în perioada 2001 – 2012, Usatîi, aflându-se în Republica Moldova și circulând în Rusia, a organizat un grup criminal organizat și l-a condus. Era format din cetățeni ai Republicii Moldova și altor state, având obiectiv comiterea mai multor infracțiuni în privința lui Gorbunțov. Scopul era deposedarea lui Gorbunțov de proprietățile pe care le avea din contul datoriei pe care le avea la așa-numitul grup RJD. Gorbunțov urma a fi omorât. Membrii grupului criminal urmau să șteargă urmele infracțiunii”, a dat detalii Busuioc.

Locul aflării şi itineratul victimei au fost stabilite de către Oleg Timoşenko şi Ghenadie Vechiu. Gorbunțov urma să fie împuşcat de către Vitalie Proca cu o armă artizanală. Proca a fost angajat de către Vanea Pisateli, care a recunoscut acest lucru. Totodată, Pisateli a povestit că după arestarea lui Vitalie Proca, autorul atacului eșuat, Usatîi a încercat în repetate rânduri să îl plătească pe Proca, pentru ca acesta să numească un alt comanditar al crimei.

După asasinatul eșuat, Proca a revenit imediat în Moldova. Ulterior, acesta a încercat să omoare un om în România, unde a şi fost condamnat pentru omor, după ce a fost reținut la Moscova și extrădat la București.

Totodată, potrivit sursei, autoritățile din Moldova au acceptat ca în țară să vină o comisie rogatorie din Marea Britanie care va efectua acțiuni de urmărire penală pe marginea acestui caz.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.