Este vorba de o schemă frauduloasă, pusă la cale încă în 2008, pe când Zinaida Greceanîi era premier, iar Igor Dodon - ministru al Economiei. Primul care a deconspirat această schemă încă la sfârşitul lunii trecute este vicepreşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Alexandru Slusari.
 
„În mai 2008, în lista furnizorilor de energie electrică pentru RM apare Energo-Partner Kft de la care este procurat 30 la sută din consumul de curent la un preţ mai mare. Dacă furnizorul direct cerea 4 cenţi per kWh, compania intermediară oferea preţul de 5,3 cenţi. Deci este clar că a fost pusă la cale o schemă prin care energia era procurată printr-o companie-căpuşă la un preţ mai mare şi diferenţa se ducea în buzunarele persoanelor responsabile. În iulie, cantitatea de energie procurată prin compania-căpuşă a crescut de la 30 la sută din totalul importurilor, până la 74%. În octombrie, preţul a fost majorat până 5,8 cenţi”, a explicat expertul  în energetică Sergiu Tofilat.

Noul contract cu intermediarul din Ucraina a fost negociat la Kiev de către un grup în frunte cu Igor Dodon, pe atunci ministru al Economiei. „Din grupul care a mers la Kiev mai făcea parte reprezentantul Moldelectrica şi cel al Energocom, care atunci era Alexandru Gusev, ulterior devenit şef la Moldovagaz. Anume acest grup de negocieri a semnat acel contract”, a menţionat Sergiu Tofilat.

Astfel, doar în perioada mai-decembrie 2008, consumatorii din Republica Moldova au fost prejudiciaţi cu peste 14,5 milioane dolari, ca urmare a procurărilor de energie prin această companie-intermediar Energo-Partner Kft.

Potrivit expertului Tudor Şoitu, oamenii legii trebuie să examineze toate argumentele şi probele prezentate, precum şi circumstanţele expuse şi să dispună începerea urmării penale pe acest fapt. 

„Schemele din sectorul energetic au existat de la înfiinţarea acestui stat. Au deservit în principal agenda altui stat, cea a Federaţiei Ruse, iar guvernările care s-au perindat la noi aproape toate s-au înfruptat din aceste scheme, din acest os care le-a fost aruncat. A fost preţul plătit de Federaţia Rusă pentru ca elitele de la Chişinău să tolereze şi să perpetueze starea de lucruri în ceea ce priveşte conflictul transnistrean. Schema prezentată astăzi ţine mai mult de Ucraina, decât de Rusia”, a menţionat şi Victor Parlicov.

Experţii a cerut aprecierea juridică a acţiunilor şi inacţiunilor din partea persoanelor responsabile printre care premierul de atunci Zinaida Greceanîi, ministrul economiei Igor Dodon şi Alexandru Gusev, director general al SA „Energocom”, toţi trei membri ai delegaţiei Republicii Moldova pentru deplasare la Kiev, în perioada 21-22 aprilie 2008.