Trimite e-mail | Printeaza
Economie
30.10.2017

Conducerea MEI a discutat cu experții FMI situația din sectorul energetic, macroeconomic și infrastructurii drumurilor

Conducerea MEI a discutat cu experții FMI situația din sectorul energetic, macroeconomic și infrastructurii drumurilor

Măsurile întreprinse de autoritățile naționale pentru soluționarea problemelor în sectorul energetic, macroeconomic și infrastructurii drumurilor, gestionate de ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI), precum programele de dezvoltare și modernizare a acestora au fost discutate în cadrul întrevederii conducerii instituției cu echipa de experți ai Fondului Monetar International (FMI), condusă de  Ben Kelmanson, care se va afla în vizită de lucru la Chișinău în perioada 25 octombrie – 7 noiembrie 2017.
 
În cadrul dialogului, viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei și Infrastructurii, a menționat că în ultima perioadă de timp au fost realizate mai multe programe și strategii de modernizare și reformare a sectoarelor gestionate, care au permis eliminarea sau minimalizarea unor riscuri asupra acestor domenii. În context, a fost menționat evoluțiile complexe în procesul de implementare a proiectelor de interconexiune pe gaze naturale și energie electrică cu sistemul comunitar, a sectorului termoelectric, macroeconomic, etc.
 
Totodată, Octavian Calmîc a menționat că la compartimentul reabilitării drumurilor a fost realizată o amplă analiză a situației, fiind constatată o situație alarmantă în procesul realizării a majorității contractelor. În urma discuțiilor cu partenerii de dezvoltare și companiile-administratoare au fost elaborate un șir de măsuri care au drept scop depășirea situațiilor de criză privind îndeplinirea lucrărilor, capacitatea acestora de ași onora obligațiunile, etc. În context, MEI lucrează asupra eliminării elementelor negative din activitatea instituțiilor naționale, care prin acțiuni biurocratice tergiversează eliberarea licențelor sau documentelor necesare pentru realizarea lucrărilor.
 
Octavian Calmîc a menționat că atragerea investițiilor în infrastructura energetică și cea a drumurilor constituie obiectivele de bază a Guvernului Republicii Moldova, deoarece aceasta va permite, într-un final, crearea premiselor favorabile pentru dezvoltarea economiei naționale în ansamblu.
 
Experții FMI au mai fost informați că la moment  ANRE lucrează asupra noilor metodologii de calculare a tarifelor pentru energia electrică distribuită și furnizată, precum și pentru energia termică, la care lucreză grupele de lucru, formate din specialiști ai operatorilor de pe piața autohtonă, Ministerul Economiei și Infrastructurii și Secretariatul Comunității Energetice. Aceste documente urmează a fi definitivate până la finele anului 2017.
 
Reprezentanții FMI au apreciat acțiunile autorităților moldovenești în domeniile respective, accentuând că doar prin implementarea unor reforme profunde, minimalizarea riscurilor macroeconomice sau de alt gen, menținerea unei stabilități politice Republica Moldova poate obține rezultatele scontate.
 
În cadrul dialogului au fost abordate și alte subiecte legate de implementarea reformelor și strategiilor de dezvoltare în diferite domenii social-economice, sectorul bancar, etc., anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus