O fabrică de cablaje auto s-a deschis la Orhei. Investiţia constituie 30 milioane de euro

O fabrică de cablaje auto a fost deschisă în subzona Orhei a Zonei Economice Libere(ZEL) Bălți. Noua hală de producție, cu o suprafață totală de peste 27 mii metri pătrați, este o investiție de 30 milioane de euro a companiei japoneze Sumitomo Electric Bordnetze GmbH (SEBN).

Sumitomo Electric Bordnetze are în prezent circa 33 mii de persoane angajate în 36 de locaţii din 15 țări. În Republica Moldova compania  șia extins activitatea în anul 2015.

Prezent la eveniment, premierul Pavel Filip a menționat importanța acestui proiect pentru dezvoltarea industriei moldovenești, dar și pentru îmbunătățirea nivelului de trai al populației, prin crearea noilor locuri de muncă.

„Cel mai important este că 2.500 de oameni vor avea posibilitatea să lucreze aici, acasă, în Republica Moldova și să nu fie în situația de a pleca peste hotarele țării pentru ași găsi un loc de muncă, astfel încât săși întrețină familia. Asta înseamnă că 2.500 de familii din Republica Moldova vor fi mai fericite”, a declarat Pavel Filip.

Totodată, şeful Guvernului a relatat că pentru sporirea atractivității investiționale a ţării au fost întreprinse o serie de acţiuni, cum ar fi: reducerea numărului de acte permisive, micșorarea instituțiilor cu funcții de control, amendarea Codului Muncii.

În context, premierul a accentuat că sporirea investițiilor și, respectiv, creșterea contribuțiilor la bugetul de stat oferă posibilitatea de a creşte pensiile, salariile și investițiile sociale. „Guvernul pe care îl reprezint este un Guvern probusiness şi își dorește foarte mult să facă investiții sociale și publice”, a subliniat Pavel Filip.

De asemenea, oficialul a apreciat proiectul de educație vocațională promovat de compania Sumitomo în colaborare cu școala profesională din Orhei, care va contribui la pregătirea specialiștilor pentru întreprindere.

La rândul său, reprezentanții companiei SEBN au apreciat deschiderea și susținerea Guvernului în realizarea proiectului. Ei au menţionat că fabrică din Orhei este o componentă importantă în îmbunătățirea calității producției, iar compania va contribui în continuare la dezvoltarea socială și economică a Republicii Moldova.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.