Este declaraţia vicepreşedintelui Platformei Demnitate şi Adevăr, Alexandru Slusari, care consideră o astfel de acţiune a autorităţilor de la Chişinău ar putea determina BERD şi BEI să nu mai acorde creditele în valoare de peste 90 de milioane de euro pentru construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni. De asemenea, Moldova ar putea rata şi grantul de 10 milioane de euro prevăzut pentru acest scop.

„Este o mişcare extrem de suspectă. Anume Guvernul, potrivit articolului 4 din legea cu privire la gazele naturale, este responsabil pentru asigurarea securitatăţii energetice a statului, ceea ce implicit presupune asigurarea diversificării surselor energetice. Şi dacă compania Vestmoldtransgaz va fi privatizată de către concernul Moldova-Gaz sau de către o întreprindere afiliată acestui, care va plati doar 180 de milioane de lei în vederea eliminării concurenţei pe piaţa şi timp de doi ani nu va face nici o mişcare privind prelungirea gazoductului Iaşi - Ungheni până la Chişinău? Cine va răspunde pentru încă doi ani pierduţi în vederea identificării sursei alternative de furnizare a gazelor naturale?”, se întreabă Alexandru Slusari.

Mai mult, după asemenea gest, instituţiile europene ar putea renunţa pentru totdeauna la finanţarea sectorului energetic al Republicii Moldova, a menţionat vicepreşedintele Platformei DA.

„Pornind din cele expuse, se conturează clar o strategie de sabotaj continuă a diversificării surselor de aprovizionare a Moldovei cu gazele naturale. Bănuesc că Plahotniuc l-a înscăunat cu ajutorul lui Dodon pe omul său la cârma concernului Moldova Gaz nu pentru a pierde resurse importante financiare şi administrative, care asigură oligarhului sute de milioane de dolari şi mii de angajaţi, care pot fi impuşi să vină la orice miting, să semneze orice hârtie şi, principalul lucru, să voteze pentru partidul mafiotului”, a mai spus Alexandru Slusari.

Precizăm că, în cadrul rundei a treia de privatizare din acest an, la concurs investiţional a fost scoasă şi întreprinderea de stat Vestmoldtransgaz, creată în anul 2014 pentru a gestiona gazoductul Iaşi-Ungheni şi de a presta servicii de transport a gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova.

Preţul cerut este de 180 de milioane lei, la care se adaugă o obligaţiune de a face investiţii de circa 93 de milioane euro în următorii doi ani.