Radiografia satelor Moldovei: Business în biserici, drumuri stricate şi copii neinstruiți

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cu cât mai mult ne îndepărtăm de Chişinău, cu atât mai mult vedem ce înseamnă sărăcie, chiar sărăcie totală – sunt case părăsite, copii nedezvoltați, pentru că nu au casă de cultură, nu au duhovnicia care le-ar permite să se dezvolte.

Bisericile, nici ele nu fac mare treabă în ziua de azi, pentru că și-au pierdut orientarea, au pierdut credința, deja fac și acolo business, ceea ce nu este corect. De această părere este Larisa Tomșa, care se afla de 7 ani la cârma comunei Cneazevca din raionul Leova.

„Nu că mai multă, e chiar sărăcie totală – sunt case părăsite, copii nedezvoltați, pentru că nu au Casă de cultură, nu au duhovnicia care le-ar permite să se dezvolte. Sunt, fiecare, mă rog, are opinia lui, dar eu zic că și bisericile nu fac mare treabă în ziua de azi, pentru că și-au pierdut orientarea, au pierdut credința, deja fac și acolo business, ceea ce nu este corect. Și eu zic că, totuși, nu sunt filme, programe care ar informa cetățeanul. Populația dorește să iasă într-un local public unde ar învăța cum să privească viața, realitatea, printr-un film din care ar putea culege ce este frumos, ce este bun, dar nu prin… serialele astea rușinoase”, spune primarul.

Mai mult, aceasta declară că guvernanții au uitat, în general, de sat. „Ei au venit să-și facă businessul, să se promoveze pe ei înșiși și să cheltuiască banul public pe deplasările celea nejustificate. Chiar mă mir: recent, ce căuta doamna Babuc, ministra, peste hotare și de ce face dumneaei numai conace când așa dezastru avem în școli, când așa dezastru avem în grădinițe, când așa dezastru avem în cultură, căci practic nu avem cultură”, spune Larisa Tomşa, primar independent, nedorind să candideze pe listele vreunui partid.

În context, aceasta spune că avem nevoie de o reformă a administrației publice în ţară, pentru că „sunt sate care chiar sunt pe cale de dispariție”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...