13:07:54 25.04.2024
Stiri

LIVE // Manifestaţie de amploare la Barcelona pentru unitatea Spaniei. „Toţi uniţi - Catalonia este Spania”

Știri 29.10.2017 16:26 Vizualizări2076 Autor: Ziarul National
LIVE // Manifestaţie de amploare la Barcelona pentru unitatea Spaniei. „Toţi uniţi - Catalonia este Spania”


Zeci de mii de persoane manifestează în Barcelona pentru unitatea Spaniei.

Organizatorii mitinguluii susţin că scopul acestuia este de a apăra integritatea teritorială a Spaniei şi se opun ”atacului asupra democraţiei” comis de autorităţile din Catalonia. Sâmbătă, la Madrid au avut loc manifestaţii similare.

Manifestaţia a fost organizată de către Societatea Civilă Catalană şi se desfăşoară sub sloganul "Toţi uniţi - Catalonia este Spania".

Manifestaţiile vin după ce Guvernul de la Madrid a preluat controlul asupra regiunii, la scurt timp după declararea de către parlamentul Catalan a independenţei faţă de Spania.

Liderul separatist Carles Puigdemont a cerut, sâmbătă, catalanilor să formeze o ”opoziţie democratică” faţă de iniţiativa Guvernului de la Madrid de a prelua controlul asupra regiunii catalane, informează site-ul agenţiei de presă Reuters. Partidul Popular din Spania a reacţionat imediat, printr-un mesaj publicat pe Twitter, în care blamează „iresponsabilitatea lui Puigdemont”.

”Este foarte clar că cea mai bună cale de apărare a progreselor înregistrate până în acest moment o reprezintă opoziţia democratică faţă de aplicarea articolului 155”, a afirmat Puigdemont.

Reacţia Madridului a venit imediat. "Este foarte grav. Iresponsabilitatea lui Puigdemont nu are limite", a transmis Partidul Popular din Spania pe Twitter.

În plus, Guvernul spaniol a anunţat că declaraţiile lui Puigdemont sunt irelevante, din moment ce acesta a fost destituit din funcţiile pe care le deţinea în interiorul regiunii catalane, relatează DPA International.

Guvernul de la Madrid a decis, vineri seara, dizolvarea Executivului catalan, condus de Carles Puigdemont, şi a Parlamentului regional, la câteva ore după ce Legislativul catalan a adoptat o declaraţie de independenţă.

Soraya Saenz de Santamaria, vicepremierul Spaniei, va prelua şefia Guvernului regional al Cataloniei, a anunţat, sâmbătă, Guvernul de la Madrid, în contextul în care Executivul spaniol pune în aplicare suspendarea regiunii catalane.

De asemenea, ministerul spaniol de Interne a decis, vineri seara, destituirea din funcţie a şefului Poliţiei catalane, ca parte a măsurilor pentru preluarea controlului asupra regiunii Catalane, iar Executivul de la Madrid afirmă că va controla peste 30.000 de agenţi ai forţelor de ordine din regiune.

Potrivit presei spaniole, Guvernul naţional va controla în regiunea catalană aproximativ 33.000 de reprezentanţi ai forţelor de ordine. Mai mulţi ofiţeri ai Poliţiei din Catalonia au transmis o scrisoare ministrului spaniol de Interne, Juan Ignacio Zoido, în care au precizat că îşi menţin angajamentul faţă de constituţie şi că vor menţine ordinea legală în regiune, relatează El Mundo.

Guvernul Spaniei a decis vineri dizolvarea Executivului şi Parlamentului din Catalonia şi organizarea de alegeri anticipate în decembrie.

Parlamentul de la Barcelona a aprobat cu 70 de voturi pentru, 10 împotrivă şi două abţineri rezoluţia care prevede iniţierea procedurilor de proclamare a independenţei Cataloniei faţă de Spania şi crearea unei republici independente.

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a lansat un apel la calm şi a avertizat că statul spaniol va restabili rapid ordinea constituţională în Catalonia, care şi-a proclamat independenţa.

"Lansez un apel la calm. Principiile statului de drept vor fi restabilite rapid" în Catalonia, a declarat Mariano Rajoy, citat de cotidianul El Pais.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md