20:47:09 18.04.2024
Stiri

25 de ani de la moartea Doinei și a lui Ion Aldea-Teodorovici: Detalii despre ACCIDENTUL care le-a răpit viețile

Social 29.10.2017 15:30 Vizualizări6744 Autor: Ziarul National
25 de ani de la moartea Doinei și a lui Ion Aldea-Teodorovici: Detalii despre ACCIDENTUL care le-a răpit viețile


Un teribil accident din România, produs în noaptea de 29 spre 30 octombrie în anul 1992, ne-a lăsat fără artiștii Doina și Ion Aldea-Teodorovici. La 25 de ani de la moartea lor, nu se cunoaște nici astăzi tot adevărul despre această tragedie.

În fiecare an, de ziua lor de naștere, dar și în preajma acestei date fatidice pentru cuplul de artiști, Doina și Ion sunt comemorați pe ambele maluri ale Prutului. La finele acestei săptămâni, Asociația unionistă „UNIREA - ODIP”, Congresul Profesorilor și administrația câtorva licee din capitală au organizat flashmoburi în cadrul cărora au împărțit panglica tricoloră, au ascultat piesele interpreților și chiar au mers în marș de la Liceul „Ion și Doina Aldea - Teodorovici” din sectorul Buiucani până la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfănt din centrul Chișinăului, cu genericul „Reaprinde-ți candela”. Totodată, la Teatrul „Ginta Latină” a avut loc vineri un spectacol-concert dedicat lui Ion și Doina Aldea-Teodorovici, numit „Bucurați-vă, prieteni”.

Accindentul cuplului Aldea-Teodorovici a stârnit numeroase teorii conspirative. În acea perioadă, presa a relatat destul de succint această tragedie și a explicat felul în care a avut loc accidentul rutier în care cei doi și-au pierdut viața.

Acest eveniment nefericit a ridicat multe semne de întrebare de-a lungul timpului. Unii au spus că a fost pur și simplu o întâmplare nefericită, alții însă au vorbit chiar despre o moarte premeditată a celor doi artiști. Martorii acestei tragedii nu au putut fi găsiți pentru a furniza de detalii despre acest accident, iar singurele mărturii s-au regăsit în presa de la acea vreme.

Tragedia în care și-au pierdut viața Doina şi Ion Aldea Teodorovici a avut loc pe șoseaua DN2 în noaptea de 29 spre 30 octombrie în anul 1992. Potrivit unor informații furnizate de reporterii ziarului local „Ialomiţa” de la Slobozia, de la acea vreme, în zona localităţii Coşereni, la ora 2:15, maşina în care se aflau cântăreții s-a lovit de un copac, de pe marginea drumului. Impactul a fost atât de puternic, încât Doina şi Ion Aldea-Teodorovici au murit pe loc. La faţa locului poliţiştii nu au intervenit, iar organele statului au demarat o anchetă câteva ore mai târziu, când trupurile artiştilor au fost transportate la Spitalul Municipal Urziceni, scrie adevarul.ro.

Accidentul a avut loc chiar sub ochii moldovenilor Nicolae Măereanu (judeţul Vaslui) şi Elaine Artur (judeţul Iaşi). Cei doi au fost cei care au dus victimele la spital. Iată ce povesteau jurnaliștii în presa vremii: „primii care au intervenit şi au constatat ceea ce se poate constata într-o nenorocire de proporţiile aceleia au fost Nicolae Măereanu şi Elaine Artur, turişti în tranzit ca şi victimele accidentului respectiv. Cei doi au luat răniţii în maşină şi i-au transportat la Spitalul Urziceni. Spitalul a anunţat poliţia”.

Mai grav este că Doina Aldea-Teodorovici era însărcinată și aștepta o fetiță. Mașina în care au murit cei doi era un Opel 0905 MBC și a fost condusă de cetățeanul ucrainean Alexandr Ceakaunov, în vârstă de 33 de ani. În autoturism se aflau patru persoane. Șoferul și cel de-al patrulea pasager, care se afla în față, Vasilii Koudalb, în vârstă de 38 de ani, au scăpat cu viață. Ion și Doina se aflau pe bancheta din spate și au fost striviți între greutatea mașinii și copacii de pe marginea drumului. Nu au mai avut nicio șansă de salvare.

Conform presei românești, din mașina distrusă din cauza impactului puternic au fost extrase cu mare greutate trei corpuri însângerate. Două automobile i-au transportat pe Vasilii Koudalb și Alexandru Chakaunov la Spitalul din Urziceni. După accident, la ora 02:30, o autosanitară a preluat-o pe Doina Aldea Teodorovici, care deja se afla în comă. Salvarea s-a îndreptat spre București în mare viteză. Pe parcursul drumului, Doina și-a recăpătat, doar pentru un moment, cunoștința. Ea a strigat de câteva ori „Au, mă doare tot corpul”, apoi a decedat. Trupul neînsuflețit a lui Ion Aldea-Teodorovici, a fost recuperat foarte greu de către autorități. Poliția a fost nevoită să taie cu flacăra autogenă automobilul distrus și a reușit să elibereze corpului lui abia spre dimineață, la ora 7:00.

Ion și Doina Aldea-Teodorovici au lăsat în urmă un copil orfan, în vârstă de numai 10 ani, Cristofor, care a fost crescut de bunici și acum are o carieră muzicală de succes în România. Anterior, Cristofor afirma într-un interviu că nici el nu a mai reușit să afle prea multe despre ancheta cu privire la acel accident: „Probabil nu se va mai afla niciodată ce a fost cu-adevărat. Dacă e să iasă adevărul la suprafaţă, va ieşi. După 20 de ani, e greu să restabileşti ancheta. Cel mai dureros e că nu mai poţi să-i întorci pe ei”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md