În această noapte Republica Moldova a trecut la ora de iarnă

1-dormim-mai-mult-cand-trecem-la-ora-de-iarna

În această noapte, Republica Moldova a trecut la ora de iarnă. Schimbarea s-a produs la ora 3.00, care a devenit ora 2.00. Pe lângă beneficiile pe care le oferă schimbarea, mai multe ore de somn, o zi mai lungă și lumina naturală pentru o mai mare parte a zilei, trecerea la ora de iarnă poate influența și starea de sănătate.

Potrivit astronomilor, ora oficială de vară este aplicată în intervalul cuprins dintre ultima duminică din luna martie și ultima duminică din octombrie. Întrucât ceasurile au fost date înapoi cu o oră, ziua de 29 octombrie 2017 a devenit cea mai lungă zi din an, având 25 de ore.

Cu toate acestea, ora de iarnă este ora oficială a oricărui stat de pe glob. În acest fel, ora de vară este cea vinovată pentru „dereglarea” ceasurilor. Spre sfârșit de octombrie, totuși, schimbăm ora, pentru a economisi energia electrică necesară pentru iluminatul public și privat, prin folosirea eficientă a luminii Soarelui pentru activitățile curente.

În pofida faptului că schimbarea orei contribuie la economisirea energiei electrice, aceasta dereglează bioritmul uman. Este posibil ca organismul tău să simtă când se schimbă ora prin instalarea unei stări de oboseală cauzate de tulburările de somn.

Alături de oboseală, poate apărea și o ușoară depresie, dar și o lipsă a poftei de mâncare. Toate acestea se traduc printr-o astenie de toamnă sau de primăvară, în funcție de momentul din an despre care vorbim.

Nu va fi foarte ușor să te obișnuiești cu schimbarea, specialiștii susținând că poate dura până la o lună să iți revii. Pentru ca procesul de acomodare să fie mai rapid, trebuie:

# Să ai grijă ca orarul tău de somn să fie unul sănătos,
# Să faci mișcare cel puțin o jumătate de oră zilnic, pentru a scăpa de starea de depresie,
Să ai un meniu echilibrat, din care nu trebuie să lipsească fructele de toamnă.

Din anul 2014, a renunțat să schimbe ora Federaţia Rusă, iar din 2016 – Turcia. Astfel, de duminică, Chișinăul faţă de Moscova, Rusia, şi de Ankara, Turcia, va fi cu o oră în urmă, în timp ce până acum aveau aceeaşi oră. Diferența de oră dintre Moldova și alte state în care sunt concentrați migrați moldoven va arăta astfel: Italia, Grecia, Spania, Franța– vor fi cu o oră în urmă. Cu Portugalia, Marea Britanie și Irlanda de Nord diferența va fi de minus două ore. Cu Israel, Ucraina, România, vom avea aceeaşi oră. Dintre statele europene, Islanda este singura ţară care nu schimbă ora, scrie IPN.

Schimbarea orei se face în conformitate cu propunerea Comisiei Economice Europene ONU. Pentru prima dată, trecerea la ora de vară a fost aplicată în Noua Zeelandă, în 1895. Moldova în premieră a recurs la această practică în 1979. Mecanismul prin care se schimbă ora, primăvara și toamna, este folosit în 110 țări.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente