Expert: Varianta mixtului cu „deputatul tău” ales în raion este un mit. PD nu va accepta turul doi de alegeri

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Modul în care sunt constituite circumscripțiile uninominale pare dubios, spun analiștii, care afirmă că modul cum se va croi această hartă electorală și de unde vor veni deputații, urmează să vedem, însă este clar că nu va avea fiecare raion deputatul său, pentru că în Chișinău vor fi 10 sau 11 circumscripții și nu ajunge. De asemenea, analiștii spun că este foarte interesant ce va fi cu circumscripțiile de peste hotare, pentru care guvernarea a rezervat doar 4 fotolii de deputat.

Analistul Anatol Golea declară că varianta pe care a mers guvernarea cu „deputatul tău” ales în raion este un mit, deoarece sunt raioane mici, iar circumscripțiile se cinstituie pe baza mai multor raioane.

„Dacă să revenim la „deputatul tău”, oamenii nu prea cred că vor avea ei deputații lor; ei înțeleg deja, se vede încotro se merge. Dacă vorbim despre nord, acolo sunt raioane destul de mici – Ocnița, Dondușeni, Briceni, puțin mai mare – va fi o circumscripție. Cum se va croi această hartă electorală și de unde vor veni deputații, urmează să vedem. Este clar că nu va avea fiecare raion deputatul său, pentru că în Chișinău vor fi 10 sau 11 circumscripții și nu ajunge. Este foarte interesant ce va fi cu circumscripțiile de peste hotare. Și aici vreau să văd reacția președintelui Dodon care, vă amintiți, a înaintat cele patru condiții, pe care ulterior le-a transformat în cinci, dar erau patru condiții și una dintre cele principiale era „25 de circumscripții pentru diasporă și Transnistria, trei circumscripții pentru Găgăuzia”, a spus analistul într-un interviu pentru Europa Liberă.

Vorbind despre dorința neîndeplinită a lui Dodon privind numărul de mandate atribuit diasporei și Transnistriei, analistul opinează că șeful statului a înțeles în al 12-lea ceas că a nimerit într-o capcană.

,,A fost utilizat votul socialiștilor pentru a se trece la sistemul mixt, care era din start dorit de Partidul Democrat, dar acum nu se ține cont de condițiile socialiștilor. Și aici iarăși vreau să văd care va fi următoarea reacție a președintelui Dodon. Este clar că diaspora și Transnistria vor avea minimum patru, maximum șapte sau opt circumscripții”, mai spune analistul.

În context analistul declară că PD nu va accepta turul doi de scrutin, deoarece acest partid lucrează foarte activ pentru a identifica candidații respectivi în fiecare circumscripție, pompând resurse administrative financiare pentru ca acești candidați să câștige.

„Asta vreau să văd – în ce mod va încerca să se opună alegerilor prin sistemul electoral mixt în 2018, mai ales că aici mai este un punct vulnerabil și foarte important – alegerea deputaților pe circumscripții într-un singur tur. Eu, de exemplu, eram ferm convins că Partidul Democrat, până la urmă, va propune un șiretlic prin care se va reveni la votul în două tururi care, în opinia mea, ar fi normal, dacă s-a acceptat acest sistem electoral, să fie cel puțin votul în două tururi pentru circumscripții. Vedem că acest lucru nu se întâmplă. Vineri, în Parlament, eu chiar credeam că ei vor include în ordinea de zi propunerea socialiștilor pentru trei circumscripții în Găgăuzia și de undeva va apărea și altă modificare în Codul Electoral cu votul în două tururi. Nu s-a acceptat această modificare a socialiștilor și nu a parvenit… Deci, domnul Candu, care vociferează, de fapt, punctul de vedere al coaliției de guvernare, ne spune că nu, ei vor accepta un singur tur, pentru că se lucrează foarte activ pentru a identifica candidații respectivi în fiecare circumscripție, a se pompa resurse administrative financiare pentru ca acești candidați să câștige”, a mai spui Anatol Golea.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...