Republica Moldova trece la ora de iarnă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Republica Moldova va trece la ora de iarnă în noaptea dintre 28 și29 octombrie, astfel că va trebui să dăm ceasurile înapoi cu o oră. Duminică dimineaţa, ora 3:00 va deveni ora 2:00, astfel că 29 octombrie va fi cea mai lungă zi a anului 2017.

Ora de iarnă a fost instaurată în Republica Moldova în în 1932. Pe atunci, ora se schimba în prima duminică a lunii aprilie respectiv în prima duminică a lunii octombrie. Republica Moldova se află în fusul orar 2.

Ora de iarna se schimbă în fiecare an, în ultima noapte de sâmbătă spre duminică din luna octombrie şi este efectuată în conformitate cu propunerea Comisiei Economice Europene a ONU, concomitent cu statele-membre ale Comunităţii Europene. Convenţia Comisiei a fost adoptată pentru consumul raţional al energiei electrice. Parte la această convenţie sunt circa 70 de state, printre care şi Republica Moldova. Scopul este de a beneficia cât mai mult de lumina naturală a soarelui şi de a reduce folosirea luminii artificiale.

Nu toate ţările folosesc în acest moment ora de vară. În plus, nu toate ţările au aceleaşi perioade pentru schimbarea orei de vara. Din toamna anului 2011, Rusia a renunţat la acest sistem, pe motiv că „schimbarea orei de două ori pe an este un lucru nociv la adresa sănătăţii oamenilor şi provoacă stres”.

Citește și: Statul european care a renunţat să mai treacă la ora de iarnă

Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că, la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus.

Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 şi a Europei Orientale – ora fusului 2.

Citește și: Când trecem la ora de iarnă?! Cum îi afectează această schimbare pe cei care suferă de depresie

Cel care a gandit prima dată ca posibilă introducerea acestui tip de orar convenţional a fost neo – zeelandezul George Vernon Hudson, în 1898.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...