/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

Controale în Chișinău. Medicii de familie eliberau certificate false de vaccinare pentru admiterea copiilor în grădinițe și școli

missing
28 octombrie 2017, ora 17:17

Ministerul Sănătății și Centrul Național de Sănătate Publică au fost informați de specialiștii din medicina preventivă din raionul Strășeni despre presupuse cazuri de falsificare a datelor privind imunizarea copiilor.

Raportarea cazurilor a început de la medicii de familie, care au observat situații anormale – copiii ale căror familii au refuzat vaccinarea ani la rând, au fost primiți în școli și grădinițe. Când au analizat mai atent certificatele, au observat că unora chiar le-au fost incluse toate vaccinurile obligatorii. Pe certificate există ștampile, iar acestea aparțin unor medici de familie din Chișinău.

„Medicii de familie îi cunosc foarte bine pe oamenii din sat și știu familiile care au refuzat timp de mai mulți ani vaccinurile. Nu poate copilul să primească atâtea vaccinuri într-un timp atât de scurt. Știți, și dacă analizezi bine nu corespunde nici perioada vaccinare, nici zilele. Noi avem reguli foarte stricte și distanțe de timp concrete între vaccinuri. Majoritatea sunt semnate de medici de la Chișinău. Eu cred că este un păcat făcut împotriva copilului”, spune Nicolae Pocinoc, vicedirector la Centrul Medicilor de Familie din Strășeni.

Cazurile au fost raportate la începutul lunii septembrie. Sunt implicate trei localități din Strășeni. „Nu pot să numesc localitățile implicate, sunt trei sate, în unul au avut loc mai multe cazuri. Cel mai bine să așteptăm să se facă ancheta și să se demonstreze dacă e fals sau nu. Noi ne-am făcut treaba, să raportăm cazurile de suspiciune și sperăm foarte mult că se vor lua măsuri drastice. Vaccinarea este foarte importantă și e vorba de copii. Nici nu-mi vine să cred că anume doctori ar putea fi implicați în așa ceva”, a mai spus el.

Schema funcționa în felul următor – dacă medicul de familie din localitate refuza să emită un certificat fals necesar la includerea copilului la școală sau la grădiniță, atunci părintele venea la Chișinău. Aici medici de familie eliberau astfel de acte medicale, fără să fie făcute vaccinurile. Acum se știe doar că cel puțin o instituție medicală privată este implicată.

Citiți continuarea pe e-sanatate.md.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram