Melih Gokcek, primar din 1994 al celui de-al doilea ca mărime oraş al Turciei, a anunţat săptămâna aceasta că se va retrage din funcţie, devenind astfel al cincilea primar din partea Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, islamic-conservator, aflat la putere) care este înfrânt de presiunile de la vârful puterii.

Şi primarul Istanbulului — oraş care cu ai săi 15 milioane de locuitori este cel mai mare din Turcia, având o suprafaţă de circa trei ori mai mare decât capitala — a fost nevoit să demisioneze recent.

Guvernul central turc a preluat de asemenea controlul şi asupra mai multor municipalităţi din sud-estul Turciei, acuzându-i pe primari de legături cu terorismul, şi a numit mandatari.

O treime din populaţia Turciei locuieşte în zone fără primari aleşi în urma unui scrutin.

Săptămâna trecută, Recep Tayyip Erdogan a făcut să se înţeleagă clar că primarul Ankarei trebuie să asculte îndemnul său de a demisiona. "Ceea ce este necesar trebuie făcut într-o scurtă perioadă de timp", a spus el, avertizând că AKP va lua măsuri împotriva primarilor care nu îi ascultă ordinele.

Erdogan, care a subliniat în repetate rânduri că unii dintre reprezentanţii partidului său suferă de uzură politică, caută să reînnoiască rândurile AKP înainte de alegerile din 2019.

Alegerile municipale care vor avea loc în martie 2019 vor da tonul unui an decisiv pe plan politic cu alegeri parlamentare şi prezidenţiale prevăzute în noiembrie.Melih Gokcek este cunoscut pentru comentariile sale extravagante pe Twitter unde este urmărit de peste patru milioane de abonaţi.