/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Autoritățile caută noi soluții cum să înștiințeze populația în caz de situații de urgență

28 octombrie 2017, ora 13:57

Informația a fot recepționată de specialiști din cadrul IGSU, Institutului de Geologie și Seismologie, Serviciul Hidrometeorologic de Stat, Agenția Apele Moldovei și alte structuri interesate. Experții au prezentat sistemul de înștiințare de care are parte Lituania și posibilitatea implementării acestuia în țara noastră.

Conform informațiilor oferite sistemul „Mass – alert” funcționează în situații de urgență, iar oamenii pot primi mesaje specifice în caz de avertizare meteo, inundații, incendii de proporții, ambuteiaje în urma accidentelor sau exerciții cu implicarea militarilor.

Deținătorii telefoanelor mobile sunt alertați cu un sunet specific și aplicația funcționează până posesorul citește mesajul.

Conform experților, în caz de situații de urgență, peste 3 milioane de oameni din Lituania pot fi informați în decurs de 2 minute de la lansarea mesajului. Sisteme similare de informare a populație funcționează în SUA, Japonia, Olanda și Israel, iar eficiența acestuia a fost argumentată prin prevenirea riscurilor în situații excepționale.

Conform informațiilor specialiștilor lituanieni, acest sistem funcționează în Lituania timp de 5 ani. Proiectul a fost posibil în străinătate grație finanțării acordate de Uniunea Europeană. În Republica Moldova la moment sistemul de înștiințare a populației în caz de cataclisme este prin intermediul sirenelor stradale.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram