Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Eurodeputaţii solicită R. Moldova continuarea…

Eurodeputaţii solicită R. Moldova continuarea procesului de reformă

Comitetul Parlamentar de Asociere UE – R. Moldova, reunit la Strasbourg, a solicitat autorităţilor de la Chişinău să continue procesul de reformă, stabilitate și dialog în timpul anului electoral 2018, scrie euractiv.ro.

Europarlamentari și deputaţi moldoveni s-au întâlnit, miercuri și joi, la Strasbourg, cu prilejul celei de-a cincea ședință a Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova, şedinţa fiind prezidată de cei doi copreședinți Andi Cristea şi I, din partea Parlamentului European și Iurie Leancă din partea legislativului de la Chișinău.

Participanţii au dezbătut stadiul punerii în aplicare al reformelor asumate prin Acordul de Asociere UE-Moldova și Acordul de liber schimb, evoluțiile în anumite domenii, reforma sistemului electoral în R. Moldova, asistența macrofinanciară a UE pentru Chișinău, precum si așteptările pentru Summit-ul Parteneriatului estic de la Bruxelles, din 24 noiembrie, potrivit unui comunicat.

La finalul întâlnirii, parlamentarii moldoveni şi eurodeputaţii au adoptat un set de recomandări prin care au solicitat Republicii Moldova să rămână pe calea reformelor, să lupte împotriva corupției și să evite polarizarea societății în timpul unui an electoral cheie, în 2018.

„Membrii Comitetului Parlamentar de Asociere au cerut autorităților din Moldova și instituțiilor UE să coopereze și mai intens pentru a valorifica întregul potențial al Acordului de Asociere si al celui de liber schimb, precum si plata la timp a finanțărilor europene aprobate anterior, cu respectarea elementelor de condiționalitate”, conform sursei citate.

Reforma sistemului electoral a fost una dintre cele mai sensibile chestiuni din dezbatere, deputații europeni subliniind importanța asigurării imparțialității în definirea circumscripțiilor electorale cu mandat unic și componența comisiei electorale drept cheie pentru consolidarea încrederii în relația cu UE.

„R. Moldova are nevoie de evoluție, nu de revoluție. Am adoptat un set de recomandări care reprezintă calea de urmat pe mai departe pentru a vedea Republica Moldova mai aproape de valorile UE. Parlamentul European vrea să vadă Republica Moldova reușind în demersul de apropiere de valorile democrației de tip european, dincolo de discursurile înflăcărate, de moment, ale unor familii politice europene privind suspendarea finanțării europene pentru Chișinău. Pentru a reuși sunt necesare reforme, iar pentru a implementa reforme e nevoie de stabilitate, voință politică și resurse”, a declarat europarlamentarul român Andi Cristea.

Sursa: euractiv.ro