21:58:09 19.04.2024
Stiri

Jurnalul zilelor ce trec: mausoleul lui Renato și americanii de pe Lună

Opinii 22.06.2015 12:59 Vizualizări2159 Autor: Vasile Gârneț
Jurnalul zilelor ce trec: mausoleul lui Renato și americanii de pe Lună


Contre-jour

Cine e mai tare în metafore

Campania pentru turul 2 în Chișinău e plină de metafore și rime. Cei doi adversari, Dorin Chirtoacă și Zinaida Greceanîi, nu se întâlnesc deocamdată în dezbateri directe, dar ne trimit în căsuțele poștale ziare, manifeste, pliante, în care își prezintă virtuțile și își aplică reciproc croșeuri.

„Primarul faptelor concrete” deconspiră ipocrizia Zinaidei Greceanîi, care promite lucruri ce nu intră în competența primăriei (indemnizații de maternitate, creșteri salariale pentru bugetari și pensii mai mari pentru bătrâni), îi amintește de creditul de 100 de milioane de lei luat de familia sa de la Banca de Economii, pe care nici astăzi nu l-a întors (vezi raportul „Kroll”), invocă episodul ei marțial, când din poziția de prim-ministru a fost gata să tragă în copii și a admis torturarea lor în comisariatele de poliție, o acuză că în general, alături de Igor Dodon, servește interesele unei țări străine. Și încheie cu o concluzie în versuri: „A furat/trădat țara,/acum vrea Capitala!”.

Zinaida Greceanîi, „mută ca o lebădă” (vorba poetului, că tot suntem la capitolul liric), și-a trimis pe baricade colegi de partid și simpatizanți PSRM. De pildă, vulgarul și populistul Renato Usatîi , după ce a făcut-o pe Greceanîi „baba Zina”, încearcă să o ajute în campanie într-un mod insolit. Renato și-a făcut un selfie-video în Piața Roșie din Moscova, unde îndeamnă alegătorii cu apelul „luăm și Chișinăul”, după ce a cucerit Bălțiul, și promite că-i va construi lui Dorin Chirtoacă un mausoleu la Colonița. Nu a explicat dacă mausoleul va fi unul în semn de glorie, de respect, cum e cel din Moscova pentru conducătorul proletariatului mondial, sau un monument al batjocurii și infamiei. Aici Renato intră în conflict cu admirația sa pentru Uniunea Sovietică și Rusia, deoarece mausoleul din inima Moscovei e ceva sfânt pentru ruși și pentru Putin.

Nu știu dacă videoclipul lui Renato cu mausoleul o s-o ajute pe „baba Zina” în alegeri, dar puseul primarului de Bălți nu poate fi luat decât ca o „glumă de pârnaie”, ce pune într-o lumină jenantă recomandările pe care i le fac Zinaidei Greceanîi ceilalți suporteri ai săi („om serios, cinstit, muncitor, mare specialist etc.”). Iurie Roșca, fostul lider PPCD, elogiază tocmai aceste calități ale candidatei socialiste la Primăria Chișinăului, sub a cărei conducere înțeleaptă el a gestionat ministerele de forță din Guvernul comunist în perioada de după incendierea Parlamentului și Președinției și până la schimbarea de regim. Pentru a-și susține candidatul favorit, Roșca îi atacă pe liberali la doctrină: nu le găsește lui Dorin Chirtoacă și unchiului său nicio virtute liberală. Mai mult, spune că nu au nicio o acoperire teoretică în acest domeniu…

Replica video a lui Dorin Chirtoacă la apelul lui Renato nu s-a lăsat așteptată: un clip filmat pe fundalul statuii lui Ștefan cel Mare din Chișinău. Liberalul a ținut să-i răspundă lui Usatîi într-un limbaj la fel de contondent, evocând sabia necruțătoare a învingătorului de la Podul Înalt, care nu-i ierta pe trădători: „După legea lui, ți-ar sta capul acolo unde-ți stau picioarele!”.

Simpatică, ritmată competiție electorală, să vedem ce surprize ne mai aduce săptămâna care începe. Știu câteva persoane care se roagă ca în duminica turului 2 în Chișinău să nu fie atât de cald, pentru a putea să iasă la vot. Și, așa cum ne-a avertizat secția literar-patriotică de la Academie, ziua de 28 iunie să nu însemne „a doua venire a rușilor”.

***

Au fost americanii pe Lună?

În criză de soluții, presat de sancțiunile economice occidentale, care ruinează economia Rusiei și așa foarte avariată și mono-sectorială, Kremlinul inventează teme de dezbatere aproape halucinante. Vladimir Markin, un oficial de la comitetul de anchetă de la Moscova, a spus că Rusia este gata să participe la o investigație, alături de instituții de specialitate din întreaga lume, pentru a afla adevărul dacă americanii chiar au debarcat pe 20 iulie 1969 pe Lună sau dacă realizarea lor epocală n-a fost decât un bluf cinematografic. Pentru că, în mod ciudat, constată Markin la circa 45 de ani de la acel eveniment, a fost pierdut filmul original al expediției americane și, mai mult ca atât, au dispărut și cele aproximativ 400 kg de sol de pe Lună, adus de astronauți.

Inițiativa rușilor este disperată și ridicolă. O amenințare puerilă la adresa Statelor Unite, după ce ancheta americană la FIFA, soldată cu demisia neașteptată a lui Sepp Blatter la câteva zile după ce fusese reales președinte al acestei structuri transformate într-un fief al corupției la nivel planetar, promite să zădărnicească desfășurarea în Rusia a Campionatului Mondial de Fotbal. Bănuiala este că va ieși la iveală mita, traficul de influență prin care rușii și-au cumpărat dreptul de organizare.

„Detenta cosmică” a justiției din Federația Rusă a stârnit râsul întregului mapamond. Vor să-și trimită anchetatori pe Lună, pentru a găsi urmele lui Neil Armstrong, dar nu-i pot identifica pe adevărații ucigași ai lui Boris Nemțov, asasinat lângă zidul Kremlinului, sub fereastra lui Putin. Și nici nu sunt în stare să afle dacă militari din armata rusă participă la războiul din Donbas, Moscova pretinzând că aceste acuzații sunt false, bazate pe invenții ale presei occidentale, pe insinuări ale dușmanilor Rusiei.

Directorul NASA , Charles Bolden, i-a răspuns lui Markin că el nu are niciun dubiu că americanii au fost pe Lună și, mai ales, că nu se îndoiește de faptul că generația sa va coborî pe Marte.

Amenințările oficialului de la Moscova reflectă delirul colectiv în care s-a scufundat regimul Putin. Rușilor li se servesc la televizor o groază de misticisme și teorii ale conspirației pentru a-i îndepărta de realitățile pe care le trăiesc, de problemele cu care se confruntă. Diversiunile cu falsa explorare a Lunii de către americani sau comploturile Vaticanului împotriva „purității pravoslavnice” fac parte din imensa bulă a propagandei putiniste care a înghițit „a șasea parte a globului pământesc”. Să sperăm că restul lumii își va păstra mintea trează.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md