Certificate false de vaccinare, eliberate de medici de familie pentru admiterea copiilor în grădinițe și școli

O comisie formată din specialiști în sănătate publică și medicină primară analizează acum veridicitatea certificatelor de vaccinare a mai multor copii. Se presupune că acestea au fost falsificate, iar imunizările nu au avut loc în realitate.

S-a recurs la falsuri, pentru ca micuții poată fi acceptați la grădiniță, iar copiii – la școală. Acum nu se cunoaște amploarea fenomenului. În vizor sunt raioanele din preajma Municipiului Chișinău. Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș, a menționt că va veni cu o poziție oficială față de acest caz mai târziu, se spune e-sanatate.md.

Ministerul Sănătății și Centrul Național de Sănătate Publică au fost informați de specialiștii din medicina preventivă din raionul Strășeni despre presupuse cazuri de falsificare a datelor privind imunizarea copiilor.

Acum nu există date suficiente despre numărul total, iar responsabilii preferă să fie precauți. „Am expediat două demersuri, dintre care unul vineri ca să fim ajutați să luptăm cu acest fenomen”, ne-a spus Constantin Marola, şeful secţiei control şi prevenirea bolilor transmisibile, din cadrul Centrului de Sănătate Publică Strășeni.

Raportarea cazurilor a început de la medicii de familie, care au observat situații anormale – copiii ale căror familii au refuzat vaccinarea ani la rând, au fost primiți în școli și grădinițe. Când au analizat mai atent certificatele, au observat că unora chiar le-au fost incluse toate vaccinurile obligatorii. Pe certificate există ștampile, iar acestea aparțin unor medici de familie din Chișinău.

„Medicii de familie îi cunosc foarte bine pe oamenii din sat și știu familiile care au refuzat timp de mai mulți ani vaccinurile. Nu poate copilul să primească atâtea vaccinuri într-un timp atât de scurt. Știți, și dacă analizezi bine nu corespunde nici perioada vaccinare, nici zilele. Noi avem reguli foarte stricte și distanțe de timp concrete între vaccinuri. Majoritatea sunt semnate de medici de la Chișinău. Eu cred că este un păcat făcut împotriva copilului”, spune Nicolae Pocinoc, vicedirector la Centrul Medicilor de Familie din Strășeni.

Cazurile au fost raportate la începutul lunii septembrie. Schema funcționa în felul următor – dacă medicul de familie din localitate refuza să emită un certificat fals necesar la includerea copilului la școală sau la grădiniță, atunci părintele venea la Chișinău. Aici medici de familie eliberau astfel de acte medicale, fără să fie făcute vaccinurile. Acum se știe doar că cel puțin o instituție medicală privată este implicată.

Conform specialiștilor în Sănătate Publică, există mai multe tipuri de documente medicale care trebuie contrapuse – cartela medicală a copilului, registrul lunar al activităților de vaccinare, numărul și seria vaccinului etc. Conform ordinelor aprobate de Ministerul Sănătății, există formulare de raportare a vaccinurilor și vaccinării – 063-4e, 063-5e, 063-2e, care reflectă informații despre stocul de vaccinuri, comanda lunară și registrul lunar al activităților de vaccinare.

Citește aici articolul integral.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente