„Mai ales în ultima perioadă, Republica Moldova este expusă unor riscuri şi unor vulnerabilităţi legate de spaţiul informaţional, iar în comunitatea noastră, a societăţii civile, a mediului academic, se vorbeşte tot mai mult despre provocări hibride. Aceste provocări hibride adeseori sunt interpretate doar ca nişte ameninţări din exterior, dar de fapt nu este vorba doar de ameninţări din exterior. Este vorba despre o abuzare constantă, sistematică a spaţiului informaţional prin instrumente de propagandă”, afirmă directorul executiv al IDIS Viitorul, Igor Munteanu.

Potrivit jurnalistului Vlad Ţurcanu, guvernanţii din Republica Moldova aleg anumite perioade pentru intervenţiile cu scopul limitării proporţiilor propagandei şi o fac doar din interese de partid. Expertul media a menţionat că aşa s-a întâmplat în 2005, atunci când Vladimir Voronin şi-a deteriorat relaţiile cu Rusia şi s-a pomenit bombardat de propagandiştii de la Moscova. Ne confruntăm cu aceeaşi situaţie şi în prezent, susţine Ţurcanu.

„Ceva similar se întâmplă în ultimele luni în Republica Moldova, după ce Partidul Democrat, care controlează actuala majoritate parlamentară, a decis din anumite raţiuni geostrategice, dar şi electorale, să se contrapună unor anumite politici ale Federaţiei Ruse şi în felul acesta beneficiem, să spunem aşa, de o reacţie din parte unor instituţii mediatice afiliate Partidului Democrat”, a declarat expertul media.

Iar activistul civic Valeriu Paşa a atras atenţia că au trecut cinci luni de la înregistrarea în Parlament a unui proiect de lege care interzice retransmiterea ştirilor şi a emisiunilor politice şi militare din Rusia, şi că documentul nici n-a fost supus dezbaterilor publice.

„Hai să nu ne ascundem după deget. Lucrurile sunt evidente. Ei luptă... Domnul Vlad Plahotniuc a spus că el luptă cu propaganda rusă. Cinci luni în urmă a înregistrat şi un proiect de lege şi a continuat să retransmită Pervîi Kanal, care este principala sursă de propagandă în Republica Moldova. Tot internetul luat împreună nu face nici 5% cât face Pervîi Kanal. Asta este o realitate”, a declarat Valeriu Paşa.

Prezent la această masă rotundă, deputatul Eugen Carpov, vicepreşedintele Comisiei parlamentare Securitate Naţională, a declarat că se lucrează asupra îmbunătăţirii şi completării acestui proiect.

În cadrul dezbaterilor, participanţii s-au referit şi la pericolul reprezentat de site-urile clonă, care s-au înmulţit în ultima perioadă, şi preiau imaginea unor instituţii de presă credibile, transmiţând informaţii false. Nici şeful PD, Vladimir Plahotniuc, şi nici purtătorul de cuvânt al formaţiunii nu au fost de găsit pentru comentarii.