(VIDEO) Catalonia și-a proclamat independența

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Parlamentul de la Barcelona a votat, vineri, o declarație prin care declară independența regiunii Catalonia față de Spania. Decizia a fost luată cu 70 de voturi pentru, 10 împotrivă și două abțineri. Deputații catalani care se împotrivesc independenței au ieșit din sală și nu au participat la vot.

Independența declarată unilateral de Catalonia intervine la aproape o lună de la controversatul referendum pe această temă desfășurat la 1 octombrie. Detalii aici.

O primă reacție din partea Madridului vine de la premierul Mariano Rajoy. „Fac un apel la calm din partea tuturor spaniolilor. Statul de drept va restaura legalitatea în Catalonia”, a scris Mariano Rajoy pe Twitter. Premierul a convocat o ședință de guvern pentru ora 20:00, ora României.

Este așteptat ca în scurt timp să intervină și o reacție din partea Senatului Spaniei, care este pregătit să activeze articolul 155 din Constituție, care prevede ridicarea graduală a autonomiei regiunii.

„Se instituie Republica Catalană ca stat independent, suveran, democratic şi social. Dispunem intrarea în vigoare a legii de tranziţie juridică şi intemeierea republicii”, se arată în declarația citită în urma votului din Parlamentul catalan.

Este o evoluția fără precedent în istoria Spaniei, prin urmare nu este foarte clar care vor fi pașii ulteriori.

Spania se opune eforturilor în vederea independenţei, iar Guvernul de la Madrid pregăteşte măsuri prin care să preia controlul asupra acesteo regiuni din nord-estul ţării.

Nicio ţară nu şi-a exprimat susţinerea faţă de efortul secesionist.

Rezoluţia îndeamnă la lansarea unui proces de independenţă care include redactarea unor noi legi şi deschiderea unor negocieri ”pe picior de egalitate” cu autorităţile spaniole în vederea stabilirii unei cooperări.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...