Senatul Spaniei este pregătit să suspende autonomia Cataloniei prin aplicarea articolului 155 din Constituție

Parlamentul de la Barcelona a votat, vineri, o rezoluție prin care declară independența regiunii Catalonia față de Spania. Este o decizie fără precedent în istoria acestei țări. Deputații catalani care se împotrivesc independenței au ieșit din sală și nu au participat la vot. Replica Madridului a sosit în scurt timp: se va aplica articolul 155 din Constituție, care prevede de facto o preluare a controlului central asupra regiunii care deocamdată se bucura de autonomie.

O primă reacție din partea Madridului vine de la premierul Mariano Rajoy. „Fac un apel la calm din partea tuturor spaniolilor. Statul de drept va restaura legalitatea în Catalonia”, a scris Mariano Rajoy pe Twitter. Premierul a convocat o ședință de guvern pentru ora 20:00, ora Republicii Moldova.

(video) Catalonia şi-a declarat independența faţă de Spania. Mii de catalani au ieşit în stradă

Parlamentul spaniol îl autorizează pe premierul Rajoy să preia controlul asupra Cataloniei. Este de așteptat ca Rajoy să convoace guvernul spaniol pentru a adopta primele măsuri de administrare directă a Cataloniei. Printre aceste măsuri ar putea fi incluse destituirea executivului catalan și asumarea supravegherii directe a forțelor de poliție catalane.

Independența declarată anterior unilateral de Catalonia intervine la aproape o lună de la controversatul referendum pe această temă desfășurat la 1 octombrie. La scrutin au participat numai 43 la sută dintre alegătorii Cataloniei.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente