Se întâmplă în Moldova, stat laic; PSRM cere Parlamentului să scutească o biserică de achitarea unor taxe vamale de peste 190 de mii lei, deşi Guvernul a respins iniţiativa

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

După ce Guvernul a decis că biserica „Acoperământul Maicii Domnului”, din orașul Vulcănești, UTA Găgăuzia, nu va primi clopote din Federația Rusă, în baza unor facilități, subiectul a ajuns să fie dezbătut în cadrul Parlamentului.

Întrucât inițiativa deputaților socialiști Vladimir Țurcan și Eduard Smirnov a suferit eșec și asta pentru că Guvernul nu este de acord să ofere posibilitatea introducerii în țară, fără achitarea plăților vamale de import, a unor clopote pentru biserica „Acoperământul Maicii Domnului”, din orașul Vulcănești, din Federaţia Rusă, socialiștii au decis să îşi încerce norocul în Parlament, aducând subiectul în discuții în cadrul ședinței de astăzi.

Socialiștii și-au motivat solicitarea prin faptul că biserica se construiește din mijloace financiare acumulate de la enoriași, iar banii pentru clopote ar urma să fie colectați într-un timp prea lung, astfel se dorește scutirea de plata drepturilor de import.

În context, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, i-a apostrofat pe socialiști, declarând că „ei au distrus biserici, dar acum caută clopote”. „Trebuie să conștientizam că noi continuăm să construim biserici în stil rusesc. Statul trebuie să aibă bisericile noastre naționale”, a declarat Ghimpu.

Democratul Dumitru Diacov este însă de partea socialiștilor şi spune că „dacă Guvernul a avizat pozitiv zeci de asemenea proiecte, nu ştiu de ce pe acesta l-a avizat negativ. Nu contează că e de la Vulcăneşti”. „Un exemplu clasic, că noi încercăm să politizăm un subiect atât de simplu. Ne adresăm cu rugămintea de a nu insista astăzi. Vrem să avem o discuție cu reprezentanții Guvernului. Nu insistați acum”, a menționat președintele de onoare al PD.

„Sigur că noi n-o să insistăm. De asemenea susținem, dar haideți să mișcam lucrurile din loc. Pentru că dacă noi nu spuneam acum, nu se mai mișcă”, a fost replica socialistei Zinaida Greceanîi.

Anterior, Guvernul a refuzat propunerea socialiștilor, menționând că reducerile, amânările sau eșalonările la plata impozitelor și taxelor se consideră ajutor de stat, iar această procedură, conform legii, trebuie notificată și autorizată de către Consiliul Concurenței.

„Astfel, acordarea unor facilități unui cult religios sau unei părți componente a acestuia prin derogare de la prevederile legale va crea un precedent periculos pentru ordinea juridică a Republicii Moldova şi, prin urmare, orice alt cult religios care s-ar afla în situaţie similară ar putea solicita facilități de aceeași natură, iar refuzul ar constitui un tratament discriminatoriu”, conform proiectului.

Totodată, reprezentanții Guvernului spun că realizarea propunerii privind importul unor clopote fără achitarea drepturilor de import va atrage încălcarea prevederilor din Codul fiscal7 în care este stipulat unul dintre principiile aplicării impozitelor şi taxelor, şi anume echitatea fiscală, care prevede tratarea egală a persoanelor fizice şi juridice care activează în condiţii similare în vederea asigurării unei sarcini fiscale egale.

Pentru importul clopotelor, biserica va trebui să plătească taxe vamale în sumă de 190 mii de lei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...