Trimite e-mail | Printeaza
Politic
26.10.2017

Deputații europeni solicită Republicii Moldova să continue reformele și dialogul în cursul anului electoral

În cadrul celei de-a V-a Reuniuni a Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, o delegație condusă de vicepreședintele Parlamentului, Iurie Leancă, a discutat cu deputații europeni situația reformelor din Agenda de Asociere.

Miercuri și joi parlamentarii au dezbătut stadiul implementării reformelor legate de Acordul de Asociere UE-Moldova și zona sa de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare (AA / DCFTA), asistența macrofinanciară a UE partenerului estic și așteptările pentru viitoarea Adunare Parlamentară Euronest de la Kiev (30 octombrie - 1 noiembrie) și Summitul Parteneriatului estic de la Bruxelles (24 noiembrie).

În cadrul discuțiilor a fost abordată și reforma sistemului electoral. Deputații din Parlamentul European au subliniat importanța imparțialității în definirea circumscripțiilor electorale și în componența Comisiei Electorale Centrale.

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Iurie Leancă, a declarat că se întoarce la Chișinău cu certitudinea că relațiile cu Uniunea Europeană sunt sănătoase și în creștere.

„Obiectivul final pe care îl urmărim împreună este o Moldova mai prosperă, mai dreaptă, mai stabilă și unită. UE este partenerul nostru în acest demers și Moldova știe că UE este un scop și un mijloc de a realiza reforme de succes. Angajamentul nostru față de acest parteneriat este de neclintit. Sunt convins că acest parteneriat ar trebui să dezvolte noi perspective și să deschidă ușa viitorului european al Moldovei. Viitorul țării mele se află în UE”, a declarat Iurie Leancă.

Europarlamentarul Andi Cristea și copreședintele Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova-UE a menționat că discuțiile cu deputații moldoveni au fost intense și extrem de productive.

„Numai prin dialog avem un sentiment de proprietate comună și prioritate. Nu am lăsat nici o piatră neclintită: de la reforma sistemului electoral până la investigarea scandalului bancar, de la cooperarea în domeniul energiei până la reforma administrației publice, nu au existat tabuuri în schimbul nostru. UE și Parlamentul European ar trebui să fie considerate a servi Moldova ca o ancoră atunci când apele sunt turbulente și ca o busolă când vântul se află în spatele velelor Moldovei ”, a subliniat Andi Cristea.

La finalul întâlnirii, parlamentarii au convenit asupra faptului ca Republica Moldova să rămână pe calea reformelor europene, să abordeze corupția și să evite pericolele polarizării în timpul unui an electoral-cheie.

De asemenea, a fost reiterată necesitatea ca autoritățile moldovenești și instituțiile UE să coopereze și mai intens pentru a valorifica întregul potențial al Acordului de Asociere, dar și pentru a asigura plata la timp a ajutorului macrofinanciar acordat de UE Republicii Moldova.

Parlamentarii au solicitat în cele din urmă Adunării Parlamentare Euronest și Summitului Parteneriatului Estic să demonstreze ambiție și pragmatism față de partenerii estici, astfel încât cetățenii din Parteneriatul Estic să poată beneficia și de succesele UE, un exemplu în acest sens, fiind eliminarea tarifelor de roaming, anunță Cabinetul Grupului Popular European.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus