„În cazul Moldovei, discutăm acum despre acordarea sprijinului bugetar şi, deşi am convenit să o facem pentru cinci domenii, dacă vor fi îndeplinite condiţiile stabilite, vom oferi bani doar pentru patru domenii, pentru că ei au ratat reforma judecătorească şi de aceea nu vor primi banii. Noi oferim finanţare doar atunci când condiţiile sunt îndeplinite. Scuze, dar nivelul de încredere nu este unul mare, de aceea plătim doar dacă s-a realizat ceva” - astfel a răspuns comisarul pentru Politică de Vecinătate şi Negocieri de Extindere atunci când a fost întrebat despre finanţarea ţărilor din Parteneriatul Estic.

Deşi a adus exemplul Republicii Moldova, Johannes Hahn a precizat că lipsa de încredere poate fi atribuită guvernelor din toate statele care au semnat acest acord. În faţa reprezentanţilor societăţii civile, înaltul oficial s-a arătat îngrijorat de condiţiile în care sunt nevoiţi să activeze unii membri ai sectorului asociativ.

„Munca voastră nu este dintre cele uşoare. În unele ţări, condiţiile de activitate pentru societatea civilă nu au fost îmbunătăţite. Implicarea sectorului asociativ în aceste state este o soluţie pentru susţinerea procesului de reforme şi pentru existenţa unei rezistenţe sociale necesare schimbărilor politice. Este important să existe o societatea civilă independentă şi puternică, un fel de câine de pază în interiorul ţării, care să comunice cu noi, comunitatea internaţională”, a mai spus demnitarul european.

Johannes Hahn le-a promis sprijin din partea Uniunii Europene reprezentanţilor organizaţiilor nonguvernamentale a căror activitate este zădărnicită de autorităţi şi i-a îndemnat să se implice şi în procesul de luare a deciziilor. 

„Cred că este important ca tot mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile să intre în politică şi să încerce să se implice în procesul decizional, să devină membri ai parlamentelor naţionale şi să încerce într-adevăr să implementeze tot ce discutăm, astfel încât să fie atins progresul necesar. Includerea unor persoane ca voi în procesul decizional este foarte importantă pentru continuarea dezvoltării unei societăţi în spiritul democraţiei şi a supremaţiei legii”, a menţionat comisarul UE.

Forumul Societăţii Civile se va încheia mâine. Evenimentul are loc înaintea summitului Parteneriatului Estic, care se va desfăşura la Bruxelles la sfârşitul lunii noiembrie.

Amintim că, în primăvara acestui an, un şir de ONG-uri de la Chişinău au declarat că sunt intimidate de guvernare, din cauza opiniilor critice exprimate în privinţa promovării votului mixt şi au cerut încetarea acestor acţiuni.