15:34:20 28.03.2024
Stiri

Marele Cârmaci 2.0: Pericol pentru lumea întreagă. Inteligenţa artificială folosită pentru făurirea supuşilor perfecţi

Știri 26.10.2017 17:30 Vizualizări1124 Autor: Ziarul National


Marele Cârmaci 2.0: Pericol pentru lumea întreagă. Inteligenţa artificială folosită pentru făurirea supuşilor perfecţi Sursa: ziare.com

Xi Jinping îşi începe cu mare susţinere al doilea mandat în fruntea Chinei. Acest mandat se îndreaptă însă spre trecut, spre era liderului unic. Doar metodele devin mai moderne.

Nu, Xi Jinping nu este „marele preşedinte”. Dar liderul de stat şi de partid chinez este perceput că „preşedinte omnipotent”. Niciun lider de partid nu a concentrat după Mao Zedong atâta putere în mâinile sale ca Xi în primii săi cinci ani de mandat.

Politicianul în vârstă de 64 de ani, care provine dintr-o veche familie de funcţionari, se ridică acum din punct de vedere formal la înălţimea lui Mao, fondatorul statului. „Gândirea lui Xi Jimping despre socialism cu caracteristici chineze pentru o era nouă” a fost înnobilată prin includerea în statutul partidului.

De atâta onoare nu a mai beneficiat niciun lider al partidului de la Mao încoace. Xi este în comisia permanentă a biroului politic şi astfel nu mai este primul între egali. El nu mai este decât primul! Marele Cârmaci 2.0.

Rămas bun, „conducere colectivă”

Un portret uriaş al marelui cârmaci de odinioară este în continuare atârnat deasupra intrării în vechiul Palat Imperial din centrul Beijingului. Mausoleul lui Mao în care se află trupul său îmbălsămat domină în continuare Piaţa Tien An Men, pe care o străbat delegaţii la congresul poporului.

Dar merită amintit că, oficial, doar 70 la sută din chinezi sunt de părere că moştenirea lăsată de Mao este una benefică, iar 30% sunt încredinţaţi de contrariul. De exemplu, fiindcă Mao, în calitate de lider unic, a provocat între 1958 şi 1961, când a ordonat „Marele Salt Înainte”, cea mai mare foamete comisă de mâna omului, soldată cu milioane de morţi. Sau fiindcă a aruncat, prin „Revoluţia Culturală”, ţară într-o catastrofă naţională.

Pentru a evita pe viitor astfel de excese, Partidul Comunist a instituit „conducerea colectivă”. Dar, prin „ceremonia de înscăunare” în onoarea lui Xi Jinping, partidul se distanţează de acest principiu.

Xi îşi începe al doilea mandat având în spate un sprijin fără precedent. Includerea numelui său în statutul partidului este doar un aspect. Celălalt îl constituie schimbările de personal, care sunt cele mai ample din anul 1969.

70 la sută din fotoliile Comitetului Central sunt ocupate de cadre noi. Xi şi-a instalat susţinătorii peste tot, pentru a-i pune în practică programul.


În ce direcţie vrea să-şi îndrepte ţara cel mai puternic om al Chinei - Xi a explicat asta în discursul susţinut în deschiderea congresului. În decurs de 203 minute, Xi a spus că era lui Deng Xiaoping, în care miza a fost prosperitatea Chinei, s-a încheiat. Acum urmează era Xi, care îşi propune să facă ţara puternică. Puternică în interior printr-un partid atotputernic şi un lider de partid atotputernic şi puternică în exterior printr-o armată care să ajungă până în 2023 la nivel mondial.

Adică să discute cu SUA de la egal la egal.

Influenţa partidului în toate sferele vieţii

Viziunea lui Xi se întinde până în anul 2050. Dar pentru viitorul cincinal cuprinde chestiuni mai degrabă previzibile. Campania de combatere a corupţiei va continua şi influenţa partidului va fi extinsă în toate sferele vieţii.

În context, Xi se bazează pe date culese în stil mare. Partidul vrea să se folosească de datele firmelor chineze de IT şi să introducă un „sistem de bonitate socială” pentru fiecare utilizator al Internetului. Fiecare acţiune va fi recompensată prin adăugare de puncte sau penalizată cu retragerea unor puncte.

Inteligenţa artificială va fi deci folosită pentru făurirea supuşilor perfecţi. Organele de securitate lucrează deja la un sistem capabil să identifice în interval de doar trei secunde orice cetăţean al Chinei, filmat de una din cele 20 de milioane de camere de supraveghere montate în spaţiile publice.

Nu doar această tehnică de monitorizare va fi exportată. Xi Jinping recomandă lumii întregi să preia modelul chinez ca parte a „Înţelepciunii chineze”.

Dotat cu dictatura partidului unic atât de eficientă în domeniul economic, Xi Jinping se ia la întrecere cu Vestul. Iar slăbiciunea Vestului avându-l la Casa Albă pe Donald Trump constituie un mare avantaj pentru China. Europa trebuie să găsească un răspuns la această chestiune.

Sursa: ziare.com


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md