17:30:07 28.03.2024
Stiri

Semnale POZITIVE pentru R. Moldova de la Strasbourg: „Sunt optimist în ceea ce privește calendarul acordării primei tranșe a asistenței macrofinanciare”

Politică 26.10.2017 15:40 Vizualizări1676 Autor: Ziarul National
Semnale POZITIVE pentru R. Moldova de la Strasbourg: „Sunt optimist în ceea ce privește calendarul acordării primei tranșe a asistenței macrofinanciare”


Copreședintele Comitetului Parlamentar de Asociere UE – R. Moldova, europarlamentarul Andi Cristea, consideră că autoritățile de la Chișinău sunt în grafic cu reformele și vor primi prima tranșă a asistenței de 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene.

Declarații în acest sens au fost făcute de Cristea după cea de-a cincea ședință a Comitetului Parlamentar de Asociere UE – R. Moldova, care are loc în aceste zile la Strasbourg.

„Întâlnirile Comitetului Parlamentar de Asociere reprezintă un instrument-cheie pentru aprofundarea relațiilor UE – R. Moldova. Discuțiile din ultimele două zile au fost intense, dar și extrem de productive. Cum spuneam și în trecut, R. Moldova are nevoie de evoluție, nu de revoluție. Am adoptat un set de recomandări care reprezintă calea de urmat pe mai departe pentru a vedea R. Moldova mai aproape de valorile UE”, a declarat europarlamentarul.

Potrivit sursei citate, Parlamentul European vrea să vadă R. Moldova „reușind în demersul de apropiere de valorile democrației de tip european, dincolo de discursurile înflăcărate, de moment, ale unor familii politice europene privind suspendarea finanțării europene pentru Chișinău”.

„Pentru a reuși, sunt necesare reforme, iar pentru a implementa reforme e nevoie de stabilitate, voință politică și resurse. Ascultând prezentările reprezentanților Comisiei Europene și SEAE, sunt optimist în ceea ce privește calendarul acordării primei tranșe din pachetul european de asistență macrofinanciară. Lucrurile se află în grafic din punct de vedere tehnic, al negocierii și adoptării Memorandumului de Înțelegere care conține elementele de condiționalitate ce urmează a fi îndeplinite de R. Moldova”, a specificat acesta.

Ședința Comitetului Parlamentar de Asociere UE – R. Moldova a fost prezidată de cei doi copreședinți, Andi Cristea din partea Parlamentului European și Iurie Leancă din partea Legislativului de la Chișinău.

Parlamentarii au adoptat un set de recomandări prin care au solicitat R. Moldova să rămână pe calea reformelor, să lupte împotriva corupției și să evite polarizarea societății în anul 2018, care este un an „electoral-cheie”. Membrii Comitetului Parlamentar de Asociere au cerut autorităților din Moldova și instituțiilor UE să coopereze și mai intens pentru a valorifica întregul potențial al Acordului de Asociere si al celui de liber schimb, precum și plata la timp a finanțărilor europene aprobate anterior, cu respectarea elementelor de condiționalitate.

Reforma sistemului electoral a fost una dintre cele mai sensibile chestiuni din dezbatere, deputații europeni subliniind importanța asigurării imparțialității în definirea circumscripțiilor electorale cu mandat unic și componența comisiei electorale drept cheie pentru consolidarea încrederii în relația cu UE.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md