12:43:45 25.04.2024
Stiri

INIȚIATIVĂ // O mahala „UITATĂ” din Ursoaia, transformată în punct de atracție până și pentru locuitorii satului vecin

Social 26.10.2017 11:20 Vizualizări5078 Autor: Ziarul National
INIȚIATIVĂ // O mahala „UITATĂ” din Ursoaia, transformată în punct de atracție până și pentru locuitorii satului vecin


O mahala fără drum, apă, gaz și chiar fără telefonie fixă din satul Ursoaia, raionul Cahul, este din august curent o atracție nu numai pentru copiii din celelalte regiuni ale acestui sat, dar și pentru cei din localitatea vecină.

Cele 18 familii din mahala au creat un grup de inițiativă, condus de Valentina Miron, și au decis să schimbe situația.

Teren de joacă și drum renovat

„Noi îi spunem mahalaua uitată. Nu aveam drum și era greu de ajuns la spital, la magazin sau în altă parte. Apeductul nu a mai ajuns la noi, gaz și telefon au numai vreo două-trei familii mai înstărite. Parcă eram rupți de lume”, ne descrie situația din urmă cu puțin timp Valentina Miron.



Au apelat, mai întâi, la Institutul pentru Inițiative Rurale (IRI), fosta asociație cunoscută cu numele „Ograda noastră”, solicitând ajutor pentru reparația drumului care era unul de țară și, când ploua, nu mai puteau ieși din ogradă.

Răspunsul primit a fost că IRI nu poate soluționa probleme care țin de atribuțiile administrației publice locale. Atunci, locuitorii mahalalei au decis să găsească o altă modalitate de a soluționa problema – au aplicat la IRI pentru construcția unui teren de joacă și, după ce au câștigat proiectul, au mers cu o cerere la Primăria Lebedenco, de care aparține satul Ursoaia, solicitând ajutor pentru reparația drumului. Și au avut succes!



Proiecte mari cu bani puțini

Pentru terenul de joacă, grupul de inițiativă a avut la dispoziție 20 de mii de lei de la IRI, iar familiile din mahala au contribuit cu câte o mie de lei la reparația drumului. Restul a investit primăria și, la finele lunii august curent, a fost dat în exploatare terenul de joacă, iar puțin mai târziu - și drumul de circa un kilometru care leagă mahalaua de drumul central, în variantă albă.



„Locuiesc aici de 30 de ani, sunt bunică, am nepoți și m-am implicat cu sufletul. În locul terenului de joacă era un spațiu în care locuitorii satului aruncau gunoi. Așa, am rezolvat și o problemă de mediu. Ne bucurăm că la terenul de joacă vin nu numai copii din celelalte mahalale, dar și din satul vecin, Pelinei”, afirmă cu mândrie doamna Miron, profesoară de educație plastică la școala din Pelinei, care este implicată în sectorul asociativ din anul 2002, timp în care a reușit să implementeze mai multe proiecte de succes în satul vecin.

Grupul de inițiativă condus de Valentina Miron nu se oprește aici. Tinerii din Ursoaia au mai obținut recent de la IRI opt mii de lei pentru a completa terenul de joacă cu plasă pentru volei, două coșuri de baschet și paralele pentru diferite categorii de vârstă.

Transparența de pe Facebook

Mai nou, locuitorii mahalalei care a scăpat de eticheta „uitată” au pregătit o nouă scrisoare către Primăria Lebedenco prin care solicită ca reparația drumului renovat de curând să fie prelungită cu încă un kilometru, până la cimitirul satului.

Pentru a asigura transparența proiectelor implementate, Valentina Miron plasează pe pagina de Facebook a grupului de inițiativă – Activism comunitar, satul Ursoaia - fiecare pas și cheltuială făcute la care au acces toți locuitorii satului.

Menționăm că satul Ursoaia are circa 1 200 de locuitori, jumătate dintre care sunt de etnie bulgară.

Grupul de inițiativă din satul Ursoaia se numără printre cele 22 care au fost create în comunitățile rurale din R. Moldova și au implementat proiecte de succes în localitățile lor. Acestea își vor prezenta inițiativele în cadrul Târgului Comunităților Active, care va fi organizat pe 3 noiembrie curent la Chișinău de către Institutul pentru Inițiative Rurale, cu participarea Ambasadorului UE în R. Moldova, Peter Michalko, și a Ambasadorului SUA, James Pettit.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md