Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   Cum să planifici și să…

Cum să planifici și să organizezi o campanie

Participă gratuit la cel mai tare training din cadrul proiectului Comunități active pentru democrație participativă în oraș”, atelierul ”Planificarea și organizarea unei campanii” cu Tudor Brădățan din Cluj.

Campaniile reprezintă o modalitate eficientă prin care actorii societății civile (activiști, ong-uri, think tank-uri, inițiative civice și cetățeni implicați) pot participa la procesul de adoptare a deciziilor, pot influența politici publice și pot promova anumite cauze sociale. Campaniile permit creșterea vizibilității cauzelor, sensibilizarea opiniei publice, mobilizarea eforturilor diverșilor actori relevanți (autorități, mass-media, alte inițiative civice). Totodată campaniile oferă platforme și posibilități accesibile de acțiune comună pentru diverși actori. Realizarea cu succes a unei campanii presupune utilizarea eficientă a unor instrumente off-line și on-line, lucrul cu multiple audiențe, elaborarea unor strategii și scenarii de campanie pe termen scurt și lung etc.

În cadrul acestui seminar participanții vor învăța să:
– elaboreze un scenariu de campanie pentru soluționarea unei probleme locale concrete (construcții ilegale, defrișări ilegale, protejarea patrimoniului etc.);
– aleagă instrumentele, platformele și strategiile cele mai eficiente pentru atingerea scopului;
– gândească despre audiențele țintă, actorii publici relevanți, aliați, eventuale dificultăți;
– elaboreze scenariu pentru o campanie media;
– comunice în cadrul campaniei cu susținătorii, mass-media etc.

Tudor BRĂDĂȚAN a avut o implicare foarte activă în campania Salvați Roșia Montană, și este unul din fondatorii de-clic.ro de-clic.ro ( platformă de activism online ce adună peste 250 mii de utilizatori).
Seminarul de campaigning își propune să sintetizeze această bogată experiență într-un model de campanie on-line și off-line centrat pe contextele particulare ale activismului urban.

În cele 4 ore ale seminarului participanții vor fi familiarizați cu instrumente on-line (petiții, site-uri de campanii, rețele sociale) dar și off-line (întîlniri, marșuri, evenimente culturale) pentru a crea vizibilitate pentru o cauză și pentru a mobiliza susținere. De asemenea, participanții vor elabora o campanie socială prototip pe o temă aleasă de ei.
de-clic.ro este prima platformă de petiții, apeluri la acțiune și activism online creată exclusiv pentru România, care susține utilizarea eficientă a instrumentelor de presiune online pentru ca vocea celor mulți să conteze acolo unde lobby-ul partidelor sau al corporațiilor se face cel mai intens resimțit și aduce prejudicii democrației. În prezent, platforma găzduiește petiții lansate de echipa de-clic.ro în parteneriat cu experți și ONG-uri specializate.

Evenimentul este gratuit și este deschis pentru toți cetățenii activi din țară. Atelierul va avea loc pe 4 noiembrie ora 10:00 – 15:30, la Moldova – Korea Information Access Centerbd.Stefan cel Mare si Sfint 134, 2012 Chișinău.

Data limită de înscriere la seminar este 30 octombrie, iar participarea la eveniment în baza formularului pe care vă rugăm să-l completați: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdtGnrkG36aENdnKU9uUqFRzSwMKg9wvitB0-INpdCGZ_c39A/viewform?usp=sf_link

* Primii 40 de participanți înregistrați care vor completa formularul de participare vor avea asigurat pachetul informativ, prânz și loc în sală. După atelier, va urma un networking la cafea.  

Proiectul ”Comunități active pentru democrație participativă în orașe” este implementat de Asociația Tinerilor Artiști Oberliht, cu suportul Fundației Soros-Moldova.