Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
25.10.2017

Sistemul de monitorizare electronică a anumitor categorii de persoane neprivate de libertate, a fost prezentat oficial la Ministerul Justiției

Perspectivele și avantajele implementării la scara largă a acestuia au fost examinate de Vladimir Cebotari, ministrul Justiției, Anatolie Munteanu, viceministrul Justiției și reprezentanți ai autorităților de stat, judecători, procurori și polițiști.

„Arestul nu trebuie să fie unicul instrument. Introducerea monitorizării electronice ne-ar permite să reducem aproape de 10 ori costul pe zi, pentru o persoană față de care se aplică o măsură preventivă. Ea poate oferi aproape aceleași asigurări organelor de investigație, de urmărire penală, că o persoană nu se va eschiva de la răspunderea penală, pentru că poate fi urmărită, poate fi localizată, poate fi adusă forțat, dacă va fi cazul. În același timp, nu transformă persoana într-un criminal, într-un infractor, pentru că nu îl plasează în mediul unde el trebuie să reziste, să lupte sau față de care trebuie să se apere” a declarat Vladimir Cebotari.

Persoanele liberate de pedeapsa penală, dar în privința cărora au fost impuse obligațiuni sau restricții, vor fi monitorizate prin sisteme GPS/GPRS, utilaj telefonic fix sau mobil. Persoanei supravegheate i se instalează brățară specială la mână sau la picior. În prezent, beneficiază de acest program 15 persoane, care au restricții de a părăsi un anumit teritoriu, de a se apropia de locuința victimei sau a vizita locuri de agrement. Costul pentru monitorizarea unei persoane este de aproximativ 7 lei pe zi, iar pentru un an 2555 lei.

Aplicarea brățărilor unui număr mai mare de persoane monitorizate oferă avantaje sociale, economice și juridice. Astfel, persoanele neprivate de libertate pot continua studiile, lucra, interacționa cu alți oameni fiind evitate efectele negative ale penitenciarului și izolarea de societate. De asemenea, aplicarea acestui sistem contribuie la reducerea riscului de recidivă în cazul agresării repetate a victimelor și la reducerea populației în penitenciare. Totodată, utilizarea brățărilor crește nivelul de securitate a societății și previne numărul condamnărilor Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO) pentru condițiile nesatisfăcătoare de detenție.

Menționăm că, aplicarea brățării se efectuează la dispunerea instanței de judecată și opțional, la solicitarea procurorilor. Serviciul de probațiune este responsabil de supravegherea modului cum persoanele condamnate își respectă obligațiile impuse, sancționate prin măsuri educative și pentru care a fost suspendată executarea pedepsei cu închisoarea. În prezent, în țară activează 42 birouri de probațiune, care supraveghează actualmente 11058 persoane din totalul de 17700 care au fost la evidență de la începutul anului curent, anunță un comunicat al Ministerului Justiției.


cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus