Trimite e-mail | Printeaza
Politic
25.10.2017

Cea de-a V-a Reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană a început, astăzi, la Strasbourg

La Strasbourg a început, în această după-amiază, a V-a Reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, care se desfășoară în perioada 25-26 octombrie 2017, în Republica Franceză.

Delegația Legislativului este condusă de vicepreședintele Parlamentului, Iurie Leancă, copreședinte al Comitetului. Din aceasta fac parte deputatul Igor Vremea, vicepreședinte al Comitetului și deputații Serghei Sîrbu, Gheorghe Mocanu, Oxana Domenti - membri ai Comitetului.

Subiectele incluse pe agenda Reuniunii se referă la schimbul de opinii cu privire la cooperarea Republicii Moldova –Uniunea Europeană și stadiul actual al implementării Acordului de Asociere, precum și realizarea reformelor sectoriale, cum ar fi cooperarea în sectorul energetic, reforma administrației publice, comerțul și chestiuni aferente comerțului, serviciile financiare și situația curentă în sistemul bancar, respectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, în special libertatea mass-media, reforma sistemului electoral.

De asemenea, vor avea loc discuții cu privire la acordarea asistenței macro-financiare Republicii Moldova de către UE. Un alt subiect, care urmează a fi abordat în cadrul reuniunii, ține de angajamentul proeuropean al Republicii Moldova în contextul Summit-ului Parteneriatului Estic din 24 noiembrie 2017.

La finele Reuniunii va fi adoptată Declarația și Recomandările finale a celei de-a V-a Reuniuni a Comitetului Parlamentar de Asociere.

Totodată, mâine, 25 octombrie va avea loc evenimentul de lansare a Grupului de prieteni ai Moldovei în cadrul Parlamentului European, la inițiativa europarlamentarei Norica Nicolai.

Comitetul Parlamentar de Asociere RM-UE exercită controlul parlamentar asupra implementării Acordului de Asociere și reprezintă un forum de dezbateri și schimb de opinii într-un vast spectru de domenii, precum buna guvernare, justiție, protecția drepturilor omului, cooperarea economică și integrarea comercială, libertatea de exprimare etc. Comitetul este prezidat de către un reprezentant al Parlamentului Republicii Moldova și un reprezentant al Parlamentului European. În prezent, Copreședinți ai Comitetului sunt Iurie Leancă, din partea Parlamentului Republicii Moldova și Andi Cristea, din partea Parlamentului European, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus