Trimite e-mail | Printeaza
Economie
25.10.2017

BERD a finanțat în Republica Moldova 116 proiece, în valoare de peste un miliard de euro

BERD a finanțat în Republica Moldova 116 proiece, în valoare de peste un miliard de euro

O nouă strategie a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare ar putea fi implementată în Republica Moldova în perioada 2017-2022. Anunțul a fost făcut la întrevederea Președintelui Parlamentului Andrian Candu cu delegația Consiliului Director al BERD.

Discuțiile din cadrul întrevederii au vizat acțiunile autorităților din Republica Moldova în implementarea prevederilor Acordului de Asociere cu UE. Andrian Candu s-a referit la pachetele legislative aprobate de Parlament pentru reformarea sectorului financiar-bancar, justiției și luptei cu corupția, securității energetice și creării condițiilor pentru un mediu de afaceri atractiv.

Potrivit oficialilor BERD, noua Strategie pentru Republica Moldova urmează a fi aprobată la finele lunii noiembrie. Prioritățile noii Strategii se vor baza pe îmbunătățirea guvernării și creșterea rezistenței economiei prin deblocarea sectorului bancar și consolidarea securității energetice, precum și sporirea competitivității țării prin sprijinirea sectorului privat și acordarea suportului în modernizarea și reformarea sectorului public. De asemenea, noua Strategie de cooperare prevede promovarea economiei verzi, a unui mediu economic mai puțin nociv asupra mediului înconjurător.

Până în prezent, BERD a finanțat în Republica Moldova 116 proiecte, în valoare de peste un miliard de euro. Actualul portofoliu al BERD este de 478 milioane EUR, dintre care 69% sunt alocate pentru infrastructură, 13% - pentru sectorul energetic, 10% - pentru industrie, comerț și agrobusiness, 8% - pentru instituțiile financiare.

BERD se situează  în topul primilor 5 parteneri de dezvoltare ai țării noastre, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus