Aşa funcţionează sistemul de avertizare în Lituania. În caz de cutremur, de exemplu, localnicii primesc un mesaj pe telefonul mobil prin care sunt înştiinţaţi despre pericolul care-i paşte şi despre măsurile de securitate ce trebuie să fie luate. Specialiştii spun că, în decurs de două minute, prin acest program, numit "mass-alert", trei milioane de oameni pot fi anunţaţi despre situaţii excepţionale. Locuitorii ţării sunt alertaţi printr-un semnal specific la telefonul mobil, care conteneşte abia când aceştia citesc mesajul.

Cetăţenii lituanieni primesc SMS-uri de acest gen pe telefonul mobil nu doar în caz de cutremur, ci şi atunci când se produs inundaţii, incendii de proporţii ori chiar ambuteiaje apărute în urma accidentelor rutiere. Se pare că Republica Moldova a rămas mult în urmă în ceea ce priveşte măsurile de informare.

Salvatorii moldoveni au rămas impresionaţi de programul de informare al colegilor lituanieni, dar deocamdată nu ştiu când ar putea implementa un asemenea proiect şi aici. Sisteme similare funcţionează în Statele Unite ale Americii, Japonia, Olanda şi Israel.