Iurie Leancă la Strasbourg: Implementarea Acordului de asociere UERM a avut până acum un caracter satisfăcător

Implementarea Acordului de asociere UE-R. Moldova în cei trei ani de la intrarea în vigoare a documentului a avut un caracter satisfăcător, iar o bună parte din angajamentele Chișinăului au fost realizate, a declarat miercuri Iurie Leancă, copreședinte al Comitetului parlamentar de asociere UE-Moldova, în cadrul celei de-a cincea reuniuni a acestei structuri de cooperare parlamentară, scrie Agerpres.

În discursul său, vicepreședintele Parlamentului a subliniat că nu dorește să ascundă problemele din Republica Moldova, dar nici să neglijeze rezultatele obținute mai ales în ultimul an.

”Dacă Republica Moldova dorește să devină o țară funcțională și prosperă, nu avem altă opțiune decât să ne apropiem de Uniunea Europeană și să adoptăm bunele practici și legislația din UE”, a accentuat Iurie Leancă.

În opinia sa, Republica Moldova nu va reuși să depășească problemele interne, să își consolideze instituțiile, să reformeze sistemul de justiție și să combată corupția “fără sprijin, dar și fără presiune din partea UE și de aceea cuvântul condiționalitate nu este peiorativ, ci pozitiv”.

Fostul premier și-a exprimat speranța că țara noastră va putea beneficia de prima tranșă a sprijinului financiar european, întrucât această asistență vine în ajutorul cetățenilor moldoveni și al modernizării instituțiilor democratice și nu este destinată politicienilor.

La începutul acestei luni, autoritățile de la Chișinău s-au aflat sub tirul criticilor în Parlamentul European, unde mai mulți europarlamentari au cerut suspendarea asistenței macrofinanciare în valoare de 100 de milioane de euro, aprobată în luna iulie, din cauza stagnării reformelor, persistenței corupției și derapajelor democratice în Republica Moldova.

Unul din principalele argumente invocate de eurodeputați a fost modificarea sistemului electoral în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția și a Bruxellesului.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.