/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Nu în nisip, ci în Power Point. Procurorii au prezentat detalii despre schema asasinatului eșuat asupra lui Plahotniuc

missing
25 octombrie 2017, ora 17:58

Cu lux de amănunte, scheme desenate minuțios, nu în nisip, ci in PowerPoint, înregistrări video și audio – așa au venit astăzi cei de la PCCOCS în fața jurnaliștilor, pentru a descrie cum urma să aibă loc tentativa de asasinare a liderului PD, Vladimir Plahotniuc. Procurorul Vitalie Busuioc a prezentat în cadrul conferinței de presă legătura dintre persoanele implicate prin scheme desenate cu migală cum mai rar se întâmplă la Procuratură.

Noi am dat aceste detalii în situația în care urmărirea penală este finalizată deja. În spațiul public, sigur că noi urmărim anumite comentarii uneori stângace poate și ironia persoanelor. La finalizarea urmăririi penale noi avem această posibilitate să venim cu anumite detalii și vă menționez că nu este pusă la dispoziție toată informația”, afirmă Vitalie Busuioc, procuror PCCOCS.

Șeful Inspectoratului Național de Investigații susține că persoanele implicate au antecedente penale, figurând în dosare privind păstrarea armelor, omoruri la comandă, violuri, jafuri și huliganism.

Un număr mare de interceptări telefonice, urmări vizuale, documentări cu ajutorul metodelor și mijloacelor tehnice și la fel s-a colectat un număr mare de informații de la furnizorii de servicii atât din R. Moldova și Ucraina”, a menționat Ion Iachimov, șef al Inspectoratului Național de Investigație.

Și pentru că nu avem parte în fiecare zi de asemenea prezentări spectaculoase, ne-am interesat cât au muncit procurorii la această prezentare și, eventual, cât a costat:

Nu cred că este o întrebare relevantă, care sunt costurile în condițiile în care acesta este un lucru de zi cu zi”, ne-a apus Vitalie Busuioc, procuror PCCOCS.

Dar dacă ziceți că am făcut multe eforturi pentru a face aceste schemele relaționale – pai există și în Procuratură și în Inspectoratul național de investigație o subdiviziune care este creată special pentru acest lucru”, a adăugat și Ion Iachimov, șeful Inspectoratului Național de Investigație.

Nici astăzi, procurorii nu au putut numi suma totala pe care presupușii asasini ar fi urmat să o primească la sfârșitul operațiunii. Anterior, ei au spus că gruparea din Ucraina ar fi primit 100 de mii de dolari și urma să mai primească 100 de mii și un bonus în caz de reușită, dar nu spun nimic despre recompensa prevăzută pentru gruparea din Republica Moldova. În plus, deși în luna aprilie Busuioc vorbea în fața presei despre doi comanditari, astăzi a invocat doar numele lui Grigorii Carmalac, anunțat în urmărire internațională.

Dumnealui a fost anunțat în căutare internațională și PCCOCS va efectua o comisie rogatorie în adresa Federației Ruse pentru extrădarea lui pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat Vitalie Busuioc, procuror PCCOCS.

Anterior, Vladimir Plahotniuc a refuzat statutul de parte vătămată în acest dosar și a fost audiat în calitate de martor.

La 7 aprilie curent, în cadrul unei operațiuni comune, procurorii din R. Moldova și Ucraina au reținut 17 membri ai unei grupări criminale internaționale care ar fi avut misiunea să-l asasineze pe Plahotniuc. Potrivit procurorilor, doar o parte dintre învinuiți și-au recunoscut vina, alții, spun ei, au recunoscut doar parțial acuzațiile ce li se impută. Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă de la 10 până la 20 de ani de închisoare pentru tentativă de omor.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram