/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Investiția românească, blocată de Consiliul Municipal. Au blocat proiectul „Dedeman” ca să excludă concurența

missing
24 octombrie 2017, ora 18:27

După ce românii de la „Dedeman” au anunțat retragerea proiectului investițional, invocând barierele birocratice și incertitudinea, consilierii din Comisia pentru construcții, arhitectură, urbanism și relații funciare se scuză spunând că antreprenorul român nu ar fi respectat „planul urbanistic zonal” vizând fluidizarea traficului în zonă.

„Mai întâi trebuie să fie întocmită o schemă vizând circulația în zonă, crearea unui nod rutier, pentru că la podul din preajmă se produc multe accidente”, a declarat consilierul PSRM Alexandru Odințov.

„Consiliul a cerut de la Primărie împreună cu compania „Dedeman” să prezinte o schemă de transport. Când va apărea acolo un magazin așa de mare, se va înmulți și numărul de mașini și va fi și aglomerație mare”, a menționat consilierul PCRM Vasile Chirtoca.

Ion Ștefăniță, care a susținut proiectul Dedeman, susține că inițiativa mai are o șansă, iar pentru a remedia situația, trebuie găsite soluții. „Argumentele au fost toate în jurul blocajului pe care îl avem în zonă, dar pentru acest blocaj trebuie să fie și un interes din partea Direcției arhitectură urbanism și relații funciare pentru a veni cu soluții referitor la fluidizarea traficului”, afirmă consilierul neafiliat Ion Ștefaniță.

Din cei patru liberali din cadrul comisiei, doar doi au susținut proiectul Dedeman. Ceilalți doi, Ion Stratulat și Valeriu Baciu, s-au abținut. Am încercat să aflăm ce le-a determinat ezitarea, dar președintele fracțiunii PL din CMC, Ion Cebanu, ne-a spus că cei doi nu se află în țară. Totuși, el ne-a asigurat că la acest subiect se va reveni la o altă ședință.

„Ca să epuizăm tot felul de subiecte, ca să nu apară tot felul de speculații, acum suntem în procedură de colectare a semnăturilor și a convoca ședința CMC pentru marți cu o singură chestiune pe ordinea de zi – cea care ține de Dedeman”, a spus Ion Cebanu, consilier PL.

Avocatul S.A „Piele”, Andrei Bivol, sugereaza ca, de fapt, ar fi vorba de anumite interese – cineva se teme că „Dedeman” i-ar putea face concurență pe piața materialelor de construcție.

„În Planul Urbanistic Zonal era și schema de transportare avizată de către „Chișinău-Proiect”, de către Direcția de transport și de către Inspectoratul Național de Patrulare. Toate aceste instituții au dat avize pozitive. Admiteți că au fost și alte interese? Cine are de profitat? – Rețelele locale de materiale de construcție”, a menționat Andrei Bivol, avocatul companiei S.A. Piele.

Proiectul Dedeman urma să fie construit pe teritoriul S.A „Piele” – o întreprindere care nu mai funcționează din 2009. Cele 50 de clădiri ale întreprinderii, care urmau a fi demolate, se întind pe o suprafață de 70 de mii de metri pătrați.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram