icon

Premierul Pavel Filip, în dialog cu Frank Heemskerk: Vedem parteneriatul cu Banca Mondială prin prisma expertizei valoroase acordate

24-10-2017 17:00
1,206

Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu Directorul executiv al Grupului Băncii Mondiale pentru 13 ţări, inclusiv Republica Moldova, Frank Heemskerk. În debutul dialogului, şeful Cabinetului de miniştri a menţionat că vizita înaltului oficial la Chişinău constituie un semnal de încredere pentru calea europeană a Republicii Moldova şi pentru reformele promovate de Guvern. Totodată, Pavel Filip a exprimat gratitudine Băncii Mondiale pentru sprijinul constant acordat Executivului, arătându-se încrezător de succesul actualei Strategii de Parteneriat a Băncii Mondiale pentru Republica Moldova până în anul 2020, care cuprinde proiecte importante, atât în sectorul public, cât şi în cel privat.

 

„Vedem parteneriatul cu Banca Mondială nu doar prin prisma împrumuturilor acordate, dar şi prin prisma expertizei valoroase acordate în promovarea reformelor în diverse domenii”, a subliniat Pavel Filip.

 

În context, Prim-ministrul s-a referit la acţiunile întreprinse de Guvern pentru îmbunătățirea mediului de afaceri, între care: reducerea numărului instituțiilor cu funcţii de control şi a actelor permisive, adoptarea unor modificări importante la Codul muncii. În opinia Premierului, aceste reforme deja dau rezultate, contribuind la majorarea veniturilor în buget.

 

De asemenea, şeful Executivului s-a arătat convins că datorită reformei Guvernului, asistenţa externă va fi utilizată mult mai eficient, cu un impact major pentru cetăţeni. În acest sens, Pavel Filip a ţinut să mulţumească Băncii Mondiale pentru propunerile făcute în vederea creşterii calităţii guvernanţei economice şi a modernizării serviciilor publice, menţionând că primul pas în această direcţie a fost făcut prin crearea Agenţiei serviciilor publice, care are ca scop livrarea unor servicii calitative cetăţenilor.

 

La rândul său, Directorul executiv al Grupului Băncii Mondiale, Frank Heemskerk, a încurajat Guvernul să beneficieze din plin de beneficiile oferite de Bancă, reieşind din priorităţile ţării. Totodată, oficialul s-a arătat încrezător în ce priveşte dezvoltarea în continuare a parteneriatului dintre Republica Moldova şi Banca Mondială, menţionând că cei 25 de arbori plantaţi astăzi de grupul Băncii Mondiale în Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de când Moldova a aderat la această instituţie financiară internaţională, simbolizează viabilitatea şi viitorul relaţiilor dintre părţi.

 

În prezent, portofoliul Băncii Mondiale în Republica Moldova include 10 proiecte active cu o sumă totală a angajamentelor de 365,3 milioane de dolari şi 8 granturi cu un buget total de 14,4 milioane de dolari. Din momentul aderării Republicii Moldova la Grupul Băncii Mondiale, această instituţie financiară internaţională a realizat în ţara noastră 60 de proiecte în sumă de peste un miliard de dolari.

Agenda publică

Martie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31