15:07:48 28.03.2024
Stiri

Un deputat de la București propune condiționarea ajutorului pe care România îl acordă R. Moldova: „Este singura entitate căreia Chișinăul REFUZĂ să-i restituie arhivele și proprietățile spoliate de regimul sovietic”

Știri 24.10.2017 16:00 Vizualizări1617 Autor: Ziarul National
Un deputat de la București propune condiționarea ajutorului pe care România îl acordă R. Moldova: „Este singura entitate căreia Chișinăul REFUZĂ să-i restituie arhivele și proprietățile spoliate de regimul sovietic”


Deputatul Partidului Mișcarea Populară, Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, solicită Guvernului Tudose și Președinției României să transforme chestiunea restituirii de către Guvernul Republicii Moldova a proprietăților Mitropoliei Basarabiei în obiect prioritar al condiționărilor pentru acordarea de către România a ajutorului financiar către Chișinău.

Într-o Declarație politică, prezentată astăzi la tribuna Camerei Deputaților de la București, Codreanu a spus că Mitropolia Basarabiei este singura entitate bisericească căreia Chișinăul refuză să-i restituie arhivele și proprietățile spoliate de regimul sovietic ocupant și deținute de Guvernul Republicii Moldova.

„Mitropolia Basarabiei, autonomă și de stil vechi, cu reședința în Chișinău, parte inseparabilă a Patriarhiei Române, este singura instituție românească interbelică reactivată la răsărit de Prut după căderea Uniunii Sovietice. În ecuația geopolitică și geospirituală a regiunii din ultimul sfert de secol, Mitropolia Basarabiei reprezintă o resursă esențială, inepuizabilă și vizibilă a unității transpolitice a Lumii Românești. Ea este un agent integrator și un factor de reorganizare a spațiului spiritual românesc de la răsărit de râul Prut. Reactivată la 14 decembrie 1992, reprimită în comuniunea Patriarhiei Române la 19 decembrie același an și înregistrată juridic de Guvernul Republicii Moldova abia la 30 iulie 2002, sub presiune internațională, ca urmare a unei Hotărâri CEDO, Mitropolia Basarabiei este singura entitate bisericească căreia Chișinăul refuză să-i restituie arhivele și proprietățile spoliate de regimul sovietic ocupant și deținute de guvernul Republicii Moldova. Altor culte religioase le-au fost restituite proprietățile confiscate de sovietici”, a declarat Constantin Codreanu.

Mitropolia Basarabiei a fost recunoscută oficial, prin decizia definitivă a Curții Supreme de Justiţie a Republicii Moldova din 2004 drept singura „succesoare spirituală, canonică, istorică a Mitropoliei Basarabiei care a funcţionat până în anul 1944 inclusiv”, ceea ce presupune, în consecinţă, revenirea la situaţia anterioară anului 1945.

„Patrimoniul Mitropoliei Basarabiei confiscat de sovietici cuprinde în special imobile cu destinație profană estimate la o valoare actualizată de circa 1,5 miliarde de euro. O valoare inestimabilă o au arhivele Mitropoliei Basarabiei confiscate în 1946 de la Craiova de către comisia sovietică de armistițiu, evacuate la Chișinău și deținute în prezent tot de statul Republica Moldova ca succesor în parte al fostei URSS”, a continuat deputatul.

Mitropolia Basarabiei a făcut apel în mod repetat la autoritățile României să aducă chestiunea restituirii proprietăților și arhivelor bisericești spoliate de sovietici pe agenda dialogului interguvernamental și interstatal moldo-român, dar acest lucru nu s-a soldat cu succes.

„Cer Guvernului României și fac apel la Președinția Statului român să acorde o atenție deosebită chestiunii restituirii de către Guvernul Republicii Moldova a proprietăților Mitropoliei Basarabiei, transformând această chestiune în obiect prioritar al condiționărilor rezonabile pentru acordarea în continuare de către România a generosului ajutor financiar de care beneficiază Chișinăul. Nu-i putem îngădui Guvernului Republicii Moldova să trateze Biserica Ortodoxă Română din Basarabia la fel de nedrept cum a tratat-o Uniunea Sovietică ocupantă”, a solicitat deputatul originar din Basarabia.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md