Noul ministrul al Apărării va fi numit de Candu

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele Parlamentului urmează să semneze decretul de numire a ministrului Apărării și să primească jurământul acestuia.

Noul ministru al Apărării, Eugen Sturza, ar putea fi numit chiar mâine, 24 octombrie curent. Se întâmplă după ce președintele Igor Dodon a refuzat categoric candidatura acestuia, scrie newsmaker.md.

Amintim că la 20 octombrie curent, judecătorii de la Curtea Constituțională au constatat că președintele Igor Dodon este în imposibilitate de a-și exercita funcția, prin refuzul său repetat de a numi ministrul Apărării.

Astfel, Curtea Constituţională a decis că speakerul sau premierul urmează să semneze decretul de numire a ministrului Apărării și să primească jurământul acestuia.

La 12 septembrie, prim-ministrul a propus Preşedintelui ţării candidatura lui Eugen Sturza pentru funcţia de ministru al Apărării, aceasta fiind respinsă de Preşedinte.

Ulterior, premierul a înaintat repetat aceeaşi candidatură, care din nou a fost respinsă de şeful statului. Igor Dodon şi-a motivat decizia prin faptul că Armata Naţională trebuie să fie condusă de o persoană bine pregătită şi profesionistă, care cunoaşte specificul managementului militar.

Pe 17 octombrie, Curtea Constituţională a decis că, în cazul în care Preşedintele refuză să numească ministrul Apărării, acest lucru îl poate face speakerul sau premierul fără acordul şi fără participarea Preşedintelui.

După pronunţarea deciziei Curţii Constituţionale, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că hotărârea instanţei nu va afecta alte competenţe ale Preşedintelui, mandatul sau acţiunile sale, că aceasta „este doar o modalitate de a debloca situaţia, în condiţiile în care ţara nu are ministru al Apărării timp de aproape un an”.

Comentând decizia Curţii Constituţionale, Preşedintele Dodon a declarat că nu îl va recunoaşte pe ministrul Apărării numit în acest mod.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...