Lanțuri umane în Spania, pentru independența Țării Bascilor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Mii de persoane au format duminică lanțuri umane colorate în mai multe orașe din Țara Bascilor pentru a cere organizarea unui referendum regional privind independența, transmite AFP.

Purtând haine în culorile drapelului basc (roșu, alb, verde), manifestanții au ieșit pe străzile din capitala regională Vitoria-Gasteiz, Bilbao (principalul centru economic al regiunii), San Sebastian și Pamplona, capitala comunității Navarra, la apelul mișcării pro-independență Gure Esku Dago.

„Tot mai mulți oameni cred că noi avem dreptul de a ne decide singuri viitorul”, a declarat Pello Urizar, liderul coaliției separatiste de stânga Bildu.

Intonarea imnului național al Spaniei a fost bruiată de suporterii basci și catalani pe 30 mai, înaintea finalei Cupei Regelui la fotbal, disputată între formațiile Athletic Bilbao și FC Barcelona. Gestul a fost denunțat de guvernul spaniol ca fiind o dovadă de ”intoleranță”.

Organizația separatistă bască ETA, responsabilă pentru moartea a cel puțin 830 de persoane în 40 de ani, a anunțat pe 20 octombrie 2011 că renunță definitiv la lupta armată, dar nu a predat arsenalul său militar și refuză o dizolvare necondiționată cerută de Paris și Madrid.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...