„Ostilităţile armate au sporit semnificativ în jurul oraşului Mariupol. Zona în care poziţiile noastre sunt atacate cu proiectile s-a extins'', a spus Andrii Lîsenko, purtător de cuvânt al armatei ucrainene, potrivit Reuters.

Majoritatea cazurilor de încălcare a focului de către rebelii proruşi au avut loc într-o zonă situată la vest de oraşul Doneţk. ''Există lunetişti foarte activi acolo, precum şi grupări înarmate ilegale care folosesc obuze de artilerie interzise prin acordurile de la Minsk'', a explicat Lîsenko.

Separatiştii proruşi au anunţat, la rândul lor, că un civil a fost ucis şi unul rănit, acuzând trupele guvernamentale ucrainene că au atacat cu artileria zone rezidenţiale din Doneţk şi din alte oraşe aflate sub controlul rebelilor susţinuţi de Moscova.

Cel puţin 6.200 de persoane au fost ucise în estul Ucrainei de la izbucnirea luptelor în aprilie anul trecut. Kievul şi NATO acuză Rusia de sprijinirea rebelilor cu trupe şi armament, acuzaţii respinse ferm de Kremlin.

Sâmbătă, senatorul american John McCain i-a cerut comunităţii internaţionale să furnizeze arme Ucrainei. ''Este o mare ruşine că nu le furnizăm arme pentru a se apăra. Ei (militarii ucraineni) luptă cu arme din secolul XX împotriva armelor din secolul XXI ale Rusiei. Nu este o luptă corectă'', a afirmat McCain, în timpul unei vizite la Kiev.