15:38:54 25.04.2024
Stiri

Reportaj FOTO // Sute de VIZITATORI au venit la Ziua Iei în Chişinău

Social 21.06.2015 18:40 Vizualizări2788 Autor: Victoria Bortă
Reportaj FOTO // Sute de VIZITATORI au venit la Ziua Iei în Chişinău


Sute de vizitatori au venit să admire iile, cămăşile populare, costumele tradiţionale din diferite zone şi obiectele de artizanat expuse astăzi la Centrul Internaţional de Expoziţii „Moldexpo”.

Ziua Iei a fost organizată de Ministerul Culturii şi s-a desfășurat sub înaltul patronaj al Primei Doamne Margareta Timofti.

Evenimentul are genericul „Să descifrăm împreună tainele iei”, astfel că la intrare, fiecare vizitator a primit câte o fişă cu explicaţiile ornamentelor de pe ie.

„Ediţia din acest an propune mai multe oportunităţi de a descifra semnele brodate pe iile noastre, de a fi mai mulţi meşteri populari, de a fi în compania interpreţilor noştri, care dintotdeauna au purtat haina populară”, a menţionat Margareta Timofti.

Prima Doamnă spune că are trei ii şi le poartă cu mare drag la evenimentele ce ţin de tradiţiile noastre populare. „Cea cu mânecă scurtă, care e mai stilizată, o port şi vara fără un motiv anume, este plăcută şi răcoroasă”, a mai adăugat Prima Doamnă Margareta Timofti.

În cadrul evenimentului au fost expuse mai multe colecţii de peste Prut. Pentru prima dată, Sebastian Paic, doctorandul colecționar de costume populare din Transilvania, a adus o colecție de peste 1 000 de elemente de port național.

„Avem aici un set de costume din 11 zone etnografice. Cele mai multe piese sunt din perioada interbelică, dar sunt şi câteva mai vechi, încă de înaintea Primului Război Mondial”, a subliniat colecţionarul Sebastian Paic.

De asemenea, a fost prezentă la eveniment și Ioana Corduneanu, autoarea proiectului „Semne Cusute”, care a arătat femeilor cum își pot broda propria ie.

Vizitatorii au mai admirat şi o colecție de costume inedite din Bucovina, aduse de primarul din orașul Gura Humorului.

Totodată, au fost expuse mai multe costume din colecţia Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a Moldovei şi a muzeelor de istorie şi etnografie din Edineţ, Soroca, Ungheni, Cahul, dar şi ale meşterilor populari din R. Moldova.

De remarcat este un costum cu o ie care are peste 100 de ani. „Este un costum dăruit. Eu îl îmbrac la diferite manifestări şi este foarte bine păstrat, fiind din zona Bucovinei”, a constatat Tatiana Popa, directorul Muzeului „Casa părintească” din Călăraşi.

„De această dată nu am avut scopul să ies cu o colecţie aparte. Am invitat toată lumea care poartă ii de la Casa Cristea şi sunt foarte mulţi. Asta este important”, a remarcat şi meşteriţa Maria Cristea.

Preţurile iilor variază de la 600 la două mii de lei, în funcție de calitatea materialului, de volumul de muncă, de ornamente etc. „Realizăm şi ii la comandă pentru miri şi mirese, pentru copii la botez, pentru socri şi pentru toată lumea bună”, mai spune Maria Cristea.

În ii au defilat câteva soţii ale ambasadorilor, dar şi interpretele Geta Burlacu, Valentina Cojocaru, Ioana Căpraru, Adriana Ochişanu, Maria Iliuţ ş.a. După care au cântat toate împreună cântecul popular „Trandafir de la Moldova”.

„Noi, interpreţii, chiar dacă suntem invitaţi la sărbători private, unde este vestimentaţie de Hollywood, eu când îmbrac costumul naţional mă simt cea mai frumoasă şi cea mai mândră”, spune interpreta de muzică pupulară Maria Iliuţ.

„Am peste 20 de costume, nici nu le mai ţin minte numărul. Ţărancele noastre nu au făcut universităţi şi academii, dar au creat capodopere”, a mai remarcat interpreta.

De asemenea, a fost expusă „вишиванка” – cămăşa tradiţională ucraineană. Totodată, angajatele unei companii de telefonie mobilă au brodat în cadrul atelierului de creaţie, desfăşurat sub îndrumarea meşterului popular şi cercetătorului ştiinţific, Antonina Rusu.

Vizitatorii au mai văzut fotografii cu jurnaliste îmbrăcate tradiţional, dar şi o expoziţie de picturi ale artistului plastic Vladimir Palamarciuc.

În cadrul evenimentului a fost şi un atelier, în cadrul căruia copiii au desenat ii şi elemente populare. „Semnele pe care le fac reprezintă apa, pământul, cerul, soarele. Port ia doar când mă duc la un festival”, ne-a spus Katy Ward, o fetiţă care abia vorbeşte limba română.

„Locuim în Irlanda şi venim în fiecare vară la Festivalul Iei sau la Ia Mania”, a adăugat Ala, mama fetiţei, o moldoveancă căsătorită cu un irlandez.

Pe lângă toate expoziţiile desfăşurate, viziatorii au mai cumpărat obiecte artizanale, iar unii din ei au îmbinat costumul popular cu frigărui şi cu bere. Evenimentul a fost unul de amploare, iar oamenii nu conteneau să vină.



Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md