Cum niște case modeste din Scoția au devenit “fabrici de companii” implicate în furtul unui miliard din Moldova

Este un umil apartament pe strada Royston Mians în Pilton – zona locativă din Edinburgh care a devenit populară fiind locația din Trainspotting, romanul din 1993 al lui Irvine Welsh despre dependenta de droguri și criminalitate.

Proprietatea este a unei lituaniance în vârstă de 36 de ani, Viktorija Zirnelyte. Este de asemenea adresa juridică a sute de companii, dintre care unele au fost recent acuzate în implicarea într-o fraudă bancară de 1 miliard de dolari din Moldova. Dintre cele 438 firme înregistrate pe această adresă modestă, unele sunt deținute de companii offshore în jurisdicții precum insulele Seychelles.

Din cauza unui capriciu în legea britanică și politica de “laissez faire” în privința reglementării acestora, parteneriatele limitate scoțiene, care vin încă de la “Limited Partnerships Act” din 1907, nu sunt obligate să dezvăluie conturile anuale sau numele persoanelor care le controlează. Proprietatea și controlul pot fi mascate prin utilizarea “partenerilor generali” și “partenerilor limitați”, care sunt de obicei înregistrați în jurisdicții secrete precum Insulele Marshall, Virgine Britanice, Cayman, Belize și Seychelles.

Pe lângă faptul că sunt avantajate datorită eficienței fiscale, acestea au devenit un vehicol pentru spălări de bani, evaziuni fiscale și fraude. Companii care oferă legitim nimic mai mult decât servicii de înregistrare pot fi apoi utilizate ca instrumente involuntare în crime.

“Royston Business Consultancy” a jucat o parte importantă în crearea companiilor care au fost enumerate în raportul firmei de securitate Kroll ca facilitând o fraudă bancară în Moldova care, în Noiembrie, se spune că au dus la colapsul a trei bănci moldovenești și un protest în Chișinău împotriva corupției.

Într-un raport comandat de banca centrală a Republicii Moldova și dezvăluirea acestuia luna trecută, Kroll a afirmat că Fortuna Unite PL și Novland Limited, ambele înregistrate pe strada Royston Mains 18/2, au fost implicate în această fraudă.

Datele arată că, din 2013, nu mai puțin de opt persoane, aparent cetățeni lituanieni, letoni și ucraineni, au înregistrat adresa Viktorijei Zirnelyte ca adresa lor rezidențială. Zirnelyte a fost indisponibilă pentru comentarii. Apelurile către numerele din Edinburgh înregistrate ale afacerilor au fost răspunse de Centrul Comunitar Royston Wardieburn, unde nimeni nu știa de Zirnelyte. Zirnelyte a învățat să creeze companii la firma letonă de formare a specialiștilor Lawsons & Co, aflată pe Duke Street, condusă de omul de afaceri cipriot Marios Papantoniou.

Lawsons oferă adresele de înregistrate pentru 561 companii, multe dintre care sunt sub invsetigare în conexiune cu cele 20 miliarde de dolari din conspirația de spălare de bani “Laundromatul Rusesc”.

Potrivit raportului Kroll, sediul Lawsons și al firmei de contabilitate a lui Papantonioiu, “Axiano”, sunt de asemenea și adresa juridică a altor companii implicate în miliardul de dolari furați în Moldova

Papantoniou a declarat pentru Sunday Herald că Lawsons nu este responsabilă pentru comportamentul firmelor înregistrate la adresele sale și că nici National Crime Agency și nici vreo altă autoritate din Marea Britanie nu l-a contactat. Acesta a spus: “Unele dintre companiile pe care le-am creat sunt vândute unui agent în Estonia, însă noi nu suntem implicați în activitățile de zi cu zi ale acestor companii sau orice altceva face acestea”. Într-un e-mail ulterior, Papantoniou a declarat că raportul Kroll este incorect și că se gândește să dea în judecată firma pentru defăimare.

Alte companii scoțiene care găzduiesc proprietăți și care ar fi implicate în frauda moldovenească includ o casă pe strada Rosehaugh 45, in cartierul sărac South Kessock din Inverness. Și asta este adresa juridică pentru încă 585 companii, dintre care cinci au fost utilizate pentru jaful din Moldova, spune Kroll. Registrul Electoral spune că locuitorii din 45 Rosehaugh Road sunt David A MacMillan și letonul Liene Brice, ambii având în jur de 30 de ani. Ei nu au putut fi contactați.

O altă adresă preferată de companiile legate de fraudă este 78 Street Montgomery în East End din Edinburgh, casa lui John Hein, fondatorul revistei Scotsgay și un fost candidat pentru Partidul Liberal, și partenerul său, James Stuart McMeekin. Atât Hein și McMeekin sunt directorii unei afaceri de formare de companii numită Cosun Formations Ltd.

Adresa lor este sediul a 3.500 companii. Dintre acestea, cinci sunt menționate în raportul Kroll ca fiind implicate în fraude în Moldova – Avenilla Commercial LP, Intratex Sales LP, Metalforum LP, Swedtron Alliance LP și Trademarket Networks LP. Hein nu a răspundă la cererile pentru comentarii.

În general, raportul Kroll identifică 28 companii bazate în Scoția și 20 în alte părți ale Marii Britanii, multe din ele cu conturi bancare letone. Rețeaua ascunsă a entităților juridice opace, uneori cunoscute sub numele de companii “shell”, este considerată a fi mult mai mare, numărând cel puțin 11.000 de companii doar în Scoția. Și specialiștii de formare a companiilor din Scoția identificați de Sunday Herald produc încă 300 de companii pe lună.

Nu există nicio sugestie că vreo unul dintre acești furnizori de companii știau că înregistrează companii care au fost folosite în fraude “offshore”, sau că au fost deosebit de utile în acest scop. Iar acuzațiile Kroll nu sunt la acest moment decât revendicări – nu au fost încă testate într-o instanță de drept.

Presupusul furt de 1 miliard dolari de la trei bănci din Republica Moldova în noiembrie anul trecut, echivalent cu 1/8 din produsul intern brut al Republicii Moldova, nu a falimentat doar băncile în cauză. Aproape a falimentat economia fostei republicii sovietice, și a stârnit neliniște, aproximativ 20.000 de oameni ieșind în stradă în Chișinău pentru a protesta împotriva corupției.

Scris de Ian Fraser și Richard Smith.

Student, jurnalist. Mai multe detalii la nicu.md.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.