7 motive pentru care înarmarea nucleară a Coreei de Sud e o idee groaznică

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Oficialii sud-coreeni au anunţat luna trecută că Statele Unite vor începe să desfăşoare obiecte militare strategice în Peninsula Coreeană, care să contribuie la contracararea capabilităţilor nucleare nord-coreene.

Cererile sud-coreene de dovezi concrete ale angajamentului american privind apărarea nu se vor opri aici, politicienii de la Seul făcând presiuni publice la adresa Statelor Unite să readucă armele nucleare în peninsulă. De asemenea, şi senatorul republican John McCain a sugerat acelaşi lucru.

Însă, scrie Foreign Policy într-un amplu articol, sunt mai multe motive pentru care SUA nu ar trebui să caute să instaleze astfel de dispozitive în partea sudică a Peninsulei Coreene.

Sursa citată mai notează că, dacă ar fi vreun beneficiu real din punct de vedere militar sau politic, în urmă amplasării de arme nucleare în Coreea de Sud, atunci ideea ar merită revizuită, însă în prezent este complet lipsită de sens. În plus, ar putea agrava actuală criză privind ameninţările nucleare ale Coreei de Nord.

1. Armata americană nu are nevoie de aceste arme nucleare pe teritoriul sud-coreean. Motivul este unul simplu: SUA pot lovi orice ţintă din Coreea de Nord lansând de pe teritoriul american, cu arme convenţionale de mare precizie. În cazul în care un conflict ar izbucni şi ar fi nevoie de folosirea armelor nucleare, acestea pot fi livrate dintr-o varietate de platforme securizate care există deja – departe de Coreea de Nord. Şi ambele ţări ale peninsulei ştiu lucrul acesta.

În plus, amplasarea acestor arme nu ar descuraja Phenianul şi ar reprezenta nişte ţinte tentante pentru rachetele nord-coreene, care pot lovi Sudul.

2. Armele convenţionale ar putea părea astfel mai puţin credibile. Amplasarea de arme nucleare în Coreea de Sud poate fi folosită pentru a da un semnal politic privind angajamentul alianţei, însă totodată Seulul şi Phenianul ar putea pune la îndoială angajamentul militar american şi dotările SUA.

Dacă armele convenţionale americane sunt atât de bune, de ce este nevoie de unele nucleare? În plus, o dovadă puternică de angajament este deja oferită de cele circa 28.000 de trupe americane şi cei circa 200.000 de cetăţeni SUA aflaţi în Coreea de Sud.

3. Statele Unite nu le au. Deocamdată, nu există un stoc de arme nucleare americane pregătite pentru a fi trimise în Coreea de Sud. Ultimele arme au fost retrase de acolo în urmă cu 25 de ani, ca parte a unei iniţiative globale de a depozita armele nucleare tactice pentru a împiedica furtul lor. Armele care au fost detaşate în urmă cu zeci de ani în Coreea de Sud au fost demontate, iar restul nu mai sunt funcţionale sau urmează să fie distruse.

Astfel, dacă s-ar amplasa arme nucleare, acestea ar trebui să provină din alte părţi, spre exemplu din arsenalul mai mic detaşat în Europa, ceea ce ar provoca probleme politice şi modificări strategice în relaţiile cu aliaţii europeni. Altă opţiune ar fi reactivarea armelor nucleare care sunt „în rezervă” acum, ceva ce nu s-a mai făcut până acum şi ce ar necesită timp şi bani.

4. Nu există un loc pentru amplasarea lor. Oricât de ciudat ar părea acest motiv, adevărul este că în Coreea de Sud nu există niciun depozit potrivit pentru arme nucleare tactice. Buncărele de depozitare a armelor nucleare trebuie să ofere un nivel de securitate foarte mare şi să împiedice orice acces nepermis, în orice situaţie.

Or, buncărele americane din Coreea de Sud nu au mai fost folosite de 25 de ani, astfel că ar dura alţi ani pentru a reconstrui şi a le reactiva.

5. De ce să ajute SUA acţiunile nord-coreene să pară mai legitime? O astfel de manevră a americanilor în Coreea de Sud ar putea fi folosită de propaganda de la Phenian să-şi legitimeze propriile arme nucleare. Astfel, liderii nord-coreeni ar putea spune „Vedeţi, America ne ameninţă cu şi mai multe arme nucleare, deci cum am putea noi să renunţăm la ale noastre?”.

Dacă armele nucleare americane din Coreea de Sud ar fi necesare din motive militare sau politice, această îngrijorare ar putea fi depăşită, însă altfel rachetele ar putea mai mult să încurce decât să ajute.

6. De ce să fie Coreea de Sud ajutată să devină dependentă de armele nucleare? Atunci când liderii sud-coreeni îşi dau seama că nu pot să decidă dacă şi când sunt folosite armele nucleare, ar putea decide că au nevoie de şi mai mult control asupra propriului destin nuclear.

Statele Unite au lucrat mai mult de un deceniu pentru a demonstra fără echivoc că Japonia şi Coreea de Sud pot să fie în siguranţă fără să fie nevoie să aibă arme nucleare amplasate pe teritoriile lor. Iar o schimbare în acest moment ar întări convingerea la Seul că armele nucleare sunt necesare pentru apărare.

7. Există opţiuni mai bune. Există cai mai eficiente pentru a asigura Sudul şi pentru a împiedica Nordul. Coreea de Sud este îngrijorată de ameninţarea reprezentată de Coreea de Nord şi de amploarea angajamentului militar american. Însă opţiuni ar fi, iar printre ele se numără consolidarea detaşărilor militare în scop defensiv şi continuarea integrării în rândul altor forţe regionale, inclusiv bunurile maritime americane din Japonia.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...