Marea Britanie își extinde angajamentul față de consolidarea rolului NATO în Europa de Est

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Marea Britanie își reafirmă angajamentul față de eforturile NATO de a oferi noi garanții statelor membre est-europene, prin extinderea duratei implicării trupelor și a avioanelor sale militare, a afirmat duminică ministrul britanic al apărării Michael Fallon, relatează Reuters.

Alianța Nord-Atlantică și-a sporit prezența militară în țările sale membre est-europene după intervenția Rusiei în estul Ucrainei, care a început anul trecut și a provocat îngrijorare mai ales în Polonia și în statele baltice, care s-au simțit expuse amenințării ruse.

„Trebuie să continuăm să consolidăm NATO”, a declarat Fallon în cadrul emisiunii Andrew Marr Show transmise de BBC.

„Este foarte important să-i trimitem în continuare lui Putin mesajul că suntem deciși în angajamentul nostru față de apărarea colectivă a NATO”, a subliniat oficialul britanic.

Planurile NATO includ o forță de reacție rapidă care poate ajunge în două zile în orice zonă fierbinte de pe teritoriile statelor aliate.

Londra își va extinde contribuția sa la această forță. Pe lângă cei 1.000 de soldați puși la dispoziție anul viitor și cei 3.000 în 2017, Marea Britanie va contribui până în 2021, cu câte 1.000 de combatanți anual.

Patru avioane de vânătoare britanice Typhoon, care efectuează misiuni de patrulare deasupra Mării Baltice, vor continua să îndeplinească acest rol și anul viitor, a precizat Michael Fallon.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...