În Chișinău se desfășoară astăzi ZIUA IEI

Ziua Internațională a Iei este un eveniment dedicat portului național și începe la “Moldexpo” astăzi, 21 iunie și se încheie pe 24 iunie.

În cadrul evenimentului de duminică vor fi expuse ii şi costume tradiţionale din Republica Moldova şi România, precum şi din colecţii private. Colecţionarii vor povesti istoria costumelor şi vor descifra semnificaţia simbolurilor cusute. Ia va fi prezentată din mai multe aspecte, astfel fiind evidenţiate particularitățile şi frumusețea portului tradiţional:

  • Ia din patrimoniu – costume din colecţia Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a Moldovei şi a muzeelor de istorie şi etnografie din Edineţ, Soroca, Ungheni, Cahul;
  • Ia din cufăr – costume din lăzile de zestre ale unor personalităţi marcante;
  • Ia Ambasador – participă reprezentanţi ai corpurilor diplomatice, oameni de cultură, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi politic, care au purtat ia în afara ţării;
  • Cămaşa oaspete – «вишиванка» – prezentarea cămăşilor tradiţionale ucrainene (Comunitatea Femeilor Ucrainene din Moldova).
  • Ia ORANGE – prezentarea colecţiei de ii de către 11 angajate ale companiei care au învăţat cum se creează ia în cadrul atelierului de creaţie, desfăşurat sub îndrumarea meşterului popular şi cercetătorului ştiinţific, Antonina Rusu, în perioada septembrie – noiembrie 2014;
  • Ia Jurnalist – expoziţie de fotografii ce prezintă ia purtată de reprezentanţi ai mass media la diverse evenimente;
  • Ia pictată – expoziţia personală a artistului plastic Vladimir Palamarciuc;
  • Poartă ie, coase ie – ii care au învins timpul şi uitarea, datorită unor femei care şi-au întrecut propriile limite şi le-au adus la viața. Ii pe care şi muzeele şi-ar dori să le aibă, ele fiind declarate “ieșite din uz” şi “pierdute” de către specialişti – dar au fost reconstituite în cadrul comunităţii Semne Cusute, care militează pentru ca femeile să îşi coase ia cu mâna lor.

Pe întreaga durată a evenimentului vor evolua artişti profesionişti, colective folclorice, oaspeţii având posibilitatea să participe la diverse ateliere de creaţie, să viziteze un târg de artizanat, dar şi să savureze diversitatea bucătăriei tradiţionale.

Student, jurnalist. Mai multe detalii la nicu.md.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.