11:39:27 24.04.2024
Stiri

Physalis – lampioane chinezești în grădina ta din R. Moldova

Economie 21.06.2015 13:00 Vizualizări4540 Autor: Ziarul National


Physalis – lampioane chinezești în grădina ta din R. Moldova sursa: google.ro

În supermarketuri, Physalis se găsește la raionul de fructe exotice, dar, cu puțin efort și dorință, exotismul poate fi adus în propria grădină.

Fructul Physalis se aseamănă cu o roșie cherry, însă culoarea este portocalie, fiind protejat de un înveliș ce seamănă la aspect cu hârtia creponată, dând fructului forma de lampion chinezesc. După înlăturarea învelișului, fructul proaspăt are coaja lucioasă.

Physalis se poate consuma în variantă proaspătă sau uscată. Gustul este acrișor, asemănător agrișelor. Physalis se consumă ca atare sau în diverse combinații - în cocktailuri, gemuri, prăjituri, salate de fructe -, iar unele gospodine îl adaugă și în murături.

Physalis este o plantă perenă care preferă locuri însorite, cu soluri ușoare, fertile, trebuind asigurat un drenaj bun.

Poate fi cultivată în grădină, dar se extinde ușor, devenind invadatoare, dacă nu este ținută în frâu. De aceea, poate fi aleasă plantarea în ghivece sau jardiniere, pentru a evita sufocarea altor plante.

Cum se plantează?

Semințele se găsesc înfructele uscate. Acestea trebuie plantate primăvara, la o adâncime mică (maximum 10 cm). Physalis are nevoie de soare direct și temperaturi de peste 20 de grade, care o ajută să se dezvolte. Numai dacă beneficiază de 5-6 ore de soare zilnic, va ajunge să facă flori și fructe.

O altă metodă de înmulțire estedivizarea tufelor, acestea fiind mereu bogate și stufoase.

Cum se îngrijește?

Dacă vara este momentul ei de triumf și o duce foarte bine, iarna,Physalis suferă de frig și necesită protecție. Planta rezistă până la -15 grade, însă trebuie ferită de îngheț pe cât posibil.

Physalis are nevoie de apă mai multă pe perioada înfloririi și creșterii fructelor, în rest, trebuie udată doar regulat, având grijă să nu fie înecată de excesul de apă.

Florile încep să apară din luna mai, sunt mici și albe, în formă de stele. Toamna, acestea se transformă, treptat, în fructele portocalii pentru care este celebră această plantă. În final, spre iarnă, fructele se usucă, își schimbă culoarea în gri și păstrează un înveliș cu aspect fărâmicios, dar aceeași formă de lampion.

Ce proprietăți curative are?

Physalis sunt foarte bogate în vitamina C, dar sunt și bune laxative, dacă sunt folosite pentru ceai.
Puțini știu că Physalis, numită și cireașă de pământ, este un bun antireumatic, decongestiv, diuretic și febrifug. Dacă e folosită sub formă de comprese, această plantă poate trata și afecțiuni ale pielii.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md