Trimite e-mail | Printeaza
Politic
20.10.2017

Parlamentul monitorizează implementarea Acordului de Asociere

Parlamentul monitorizează implementarea Acordului de Asociere

Progresele și provocările existente au fost prezentate în cadrul ședinței Consiliului parlamentar pentru Integrare Europeană, prezidată de Vicepreședintele Parlamentului Iurie Leancă. Deputații au audiat rapoartele prezentate de Guvern.

”Atunci când vom merge la Strasbourg, la Reuniunea Comitetului Parlamentar de Asociere, să știm obiectiv care sunt realizările și problemele. Este important să avem o relație mai productivă cu UE și să dispară suspiciunile existente, de aceea Parlamentul va intensifica procesul de monitorizare”, a declarat Președintele Consiliului parlamentar pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă.

Viceministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Daniela Morari s-a referit punctual la acțiunile întreprinse în implementarea agendei de reforme, care au fost prezentate și ieri, la Reuniunea Comitetului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. Potrivit oficialului, gradul de implementare este de 76%, iar, în următoarea perioadă, autoritățile își propun să extindă la nivel on-line raportarea privind implementarea Acordului de Asociere.

La rândul său, directorul Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan a menționat că proiectul de modificare a legislației ce vizează reforma administrației publice este definitivat și urmează să fie transmis în următoarea perioadă Parlamentului pentru examinare.

Potrivit Viceministrului Economiei și Infrastructurii, Vitalie Iurcu, Pachetul Energetic III, votat anterior de Parlament, a fost transpus în totalitate, iar legislația secundară urmează a fi elaborată până la mijlocul anului 2018 de către Guvern și Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Reprezentanții Ministerului Economiei au anunțat că au solicitat UE majorarea cotelor de export pentru mai multe categorii de fructe moldovenești.

Viceguvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Cristina Harea a prezentat situația din domeniul bancar, ultimele evoluții în colaborarea cu FMI și în procesul de investigare a fraudei bancare. Parlamentul a aprobat pachetul Basel III, care prevede armonizarea legislației bancare la standardele UE. Proiectul legii privind activitatea băncilor a fost aprobat recent de Parlament și urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018, înlocuind prevederile aferente reglementării și supravegherii băncilor din Legea instituțiilor financiare. BNM continuă elaborarea proiectelor de acte normative secundare pentru punerea în aplicare a noii legi bancare, iar, în prezent, este în proces legislativ proiectul Legii cu privire la supravegherea suplimentară a băncilor.

În cadrul ședinței au mai fost audiate informații cu privire la cooperarea în sectoarele energetic și comercial-economică dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, aspecte referitoare la combaterea corupției și reforma justiției.

Ședința Consiliului parlamentar pentru Integrare Europeană este una preparatorie pentru Reuniunea a V-a a Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – UE, care se va desfășura la Strasbourg, în perioada 25-26 octombrie curent. Iurie Leancă a anunțat că următoarea ședință a Consiliului va avea loc după reuniune, urmând a fi discutate obiectivele Republicii Moldova pentru Summitul Parteneriatului Estic de la Bruxelles din noiembrie.

Consiliul parlamentar pentru Integrare Europeană, constituit în 2016, are drept scop asigurarea unui mecanism de comunicare, coordonare, consultare și cooperare în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova și de armonizare a legislației naționale cu cea comunitară, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus