"Când ne uităm la candidatură în sine, credem că putem obţine o reducere cu 30% a costurilor", a declarat Christophe Dubi, directorul Jocurilor Olimpice din cadrul CIO.

CIO a adoptat marţi un cadru pentru procesul de atribuire a Jocurilor Olimpice împărţindu-l în două etape: un prim dialog (din septembrie 2017 până în octombrie 2018) şi un al doilea al candidaturii propriu-zise (octombrie 2018 până în septembrie 2019), campanie redusă la un an.

Organismul olimpic se confruntă cu o lipsă de candidaţi atât pentru Jocurile de vară, cât şi pentru Jocurile de iarnă. Pentru ediţia de iarnă a JO din 2022, doar Almatî şi Beijing au rămas în cursă după retragerile oraşelor Munchen şi Oslo.

Pentru JO 2024, după retragerile oraşelor Boston, Hamburg, Roma şi Budapesta, doar Paris şi Los Angeles mai rămăseseră.

Guvernul elveţian a anunţat miercuri susţinerea candidaturii oraşului Sion (Valais) pentru organizarea Jocurilor Olimpice de iarnă din 2026, promiţând să contribuie cu aproape un miliard de franci elveţieni în caz de succes.

''Pentru Consiliul federal, aceste Jocuri ar trebui să aibă repercusiuni pozitive asupra coeziunii naţionale şi dezvoltării economice a ţării, mai ales în regiunile montane'', a indicat departamentul federal al Sporturilor într-un comunicat.

''Organizarea Jocurilor Olimpice de iarnă în Elveţia va reprezenta o mare şansă pentru sport, economie şi societate'', a adăugat el, subliniind şi voinţa organizatorilor proiectului Sion 2026 ''de a se apleca atât cât este posibil asupra infrastructurilor existente şi de a organiza Jocurile respectând principiile dezvoltării durabile''.

Pe de altă parte, cetăţenii regiunii Tirol din Austria au respins, pe 15 octombrie, principiul candidaturii acestei provincii şi a capitalei Innsbruck la organizarea Jocurilor Olimpice de iarnă din 2026, conform rezultatelor oficiale parţiale ale unui referendum regional.

Acest răspuns negativ a venit după mai multe candidaturi olimpice respinse prin vot sau prin decizia populaţiei în ultimul an, în cantonul elveţian Grisons pentru aceleaşi Jocuri Olimpice din 2026, precum şi la Budapesta şi Hamburg pentru JO de vară din 2024.

Gazdă a Jocurilor Olimpice în 1964 şi JO din 1976, Innsbruck a respins deja în două rânduri ideea unei noi candidaturi, cu prilejul referendumurilor organizate în 1993 şi 1997. Consultarea populară a fost extinsă la nivelul întregii provincii în speranţa de a se inversa tendinţa.

Dar locuitorii Tirolului au considerat într-o mare majoritate că Olimpiada ar fi prea costisitoare pentru provincie, în ciuda asigurărilor Comitetului Olimpic Austriac (AOC).