(infografic) Topul celor mai transparente localități din Moldova. Vezi care orașe sunt în fruntea clasamentului

Pia-a_Independen-ei_din_B-l-i_3

Bălți, Cahul, Cimișlia, Zaim, Costești și Budești au fost premiate de către IDIS „Viitorul” pentru asigurarea transparenței în activitatea administrației publice locale. Evenimentul de premiere a avut loc pe 19 octombrie, în cadrul unei conferințe publice.

# Potrivit raportului „Transparența în guvernarea locală: între progres și involuție”, lansat în luna iunie, cele mai deschise autorități publice locale din Moldova sunt municipiul Bălți (83,5 puncte din 100), Cahul (56 puncte) și Cimișlia (49 puncte). Aceste primării s-au aflat în top 10 cele mai transparente localități și în anul 2016. Prin urmare, doar primăria municipiului Bălți a publicat pe pagina oficială contractele de achiziții publice desfășurate anul trecut și este una din cele trei autorități (Chișinău și Orhei) care a făcut public Raportul de transparență pentru anul trecut. La fel, doar pe pagina web a Primăriei municipiului Bălți sunt prezentate sintezele recomandărilor de la toate consultările publice.

77

# Primăria municipiului Cahul, care este a doua cea mai transparentă autoritate din țară este singura care a publicat rapoartele de activitate și analizele financiare anuale ale întreprinderilor municipale din 2016. La fel, primăria acestui oraș reprezintă un model în ce privește publicarea sistematică a anunțurilor de achiziții publice.

2

# În premieră pentru satul Costești (locul 15 din 60 de localități), la inițiativa locuitorilor, toate ședințele Consiliului Local pot fi urmărite în direct. Transmiterea în direct a ședințelor publice este una dintre activitățile unui proiect de sporire a nivelului de transparență, finanțat de Consiliului Europei.

3

Pe lângă primăriile din cele șase orașe și sate, premii de transparență au obținut și consiliile raionale. Astfel, conform celui mai recent clasament realizat de IDIS „Viitorul”, cele mai deschise autorități raionale din Moldova sunt cele din Strășeni, Fălești, Chișinău și Soroca.

#Strășeni

4

# Fălești

5

# Soroca

6

# Chișinău

c

Iată cum arată clasamentul al 10 celor mai transparente localități în 2017

a

Aici puteți vedeam întregul clasament.

Iată cum arată clasamentul al 10 celor mai transparente raioane în 2017

b

Aici puteți vedeam întregul clasament.

Pentru a fi la curent cu toate informațiile publicate de IDIS Viitorul puteți urmări pagina de Facebook ori site-ul Institutului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente